• Посилання скопійовано

Щодо надання податкової консультації (витяг)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 19.08.2021 р. №3091/IПК/99-00-07-05-01-06

Щодо надання податкової консультації (витяг)

Суттєво. У разі доставки товару з інтернет-магазину через «Нову пошту» з застосуванням платіжного сервісу «НоваПей» застосовувати РРО/ПРРО не треба.

! Iнтернет-магазинам

Державна податкова служба України розглянула звернення ФОП <...> щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Згідно зі зверненням підприємець здійснює роздрібну торгівлю, відправляючи товар замовникам (покупцям) через поштового оператора ТОВ «Нова пошта», а оплату замовника на свій рахунок отримує від ТОВ «НоваПей», і просить надати відповідь на таке питання.

Чи зобов'язаний Підприємець, що зареєстрований на другій групі єдиного податку, за умови перевищення доходу протягом календарного року у розмірі 220 мінімальних заробітних плат, застосовувати реєстратор розрахункових операцій (далі — РРО) та/або програмний РРО, у випадку їх перерахування на розрахунковий рахунок ФОП <...> з розрахункового рахунку ТОВ «НоваПей»?

<...>

У відповідь на питання повідомляємо, що відповідно до підпункту 14.1.202 статті 14 Кодексу продаж (реалізація) товарів — будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів. Не вважаються продажем товарів операції з надання товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки, схову (відповідального зберігання), доручення, довірчого управління, оперативного лізингу (оренди), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачі прав власності на такі товари.

Момент виконання продавцем обов'язку передати покупцеві товар визначається згідно з положеннями Цивільного кодексу України про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено цим Законом (частина десята статті 11 Закону №675).

Відповідно до статті 664 Цивільного кодексу України обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент:

1) вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар;

2) надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару.

Частиною другою статті 664 Цивільного кодексу України також передбачено, що, якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов'язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходженні, обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент здачі товару перевізникові або організації зв'язку для доставки покупцеві.

Таким чином, текстом запиту та загальнодоступним договором про надання послуг з переказу коштів у повному обсязі підтверджується відсутність будь-якої участі ТОВ «НоваПей» у відносинах та виконанні нею зобов'язань у межах договорів купівлі-продажу товарів.

Переказ коштів з рахунку ТОВ «НоваПей» на Ваш розрахунковий рахунок є окремою господарською операцією, яка не має жодного відношення до договорів купівлі-продажу, укладених з покупцями.

Враховуючи, що питання містить умову, яка передбачає наявність обов'язку у ФОП <...> застосовувати РРО та/або програмний РРО у випадку здійснення розрахункових операцій, а наведена практична ситуація передбачає взаємодію із фінансовим посередником, який не є учасником договору купівлі-продажу товарів, та як відповідь на питання відповідно до звернення повідомляємо.

ФОП <...> може не застосовувати РРО та/або програмний РРО в межах виконання умов договору на переказ коштів ТОВ «НоваПей», які надходять на його розрахунковий рахунок з розрахункового рахунку ТОВ «НоваПей», позаяк ця операція не має ознак розрахункової у розумінні Закону №265.

В той же час наголошуємо, що якщо споживач (клієнт) замовив товар на вебсайті продавця (інтернет-магазин), не здійснював передоплату за замовлений товар, а доставка товару здійснюється службою доставки на підставі договору, відповідно до якого товар передається такій службі для доставки покупцю, то у такому випадку РРО та/або програмний РРО застосовується службою доставки безпосередньо при передачі товару покупцю у своєму відділенні, як підтвердження права власності на товар, який був ним замовлений, в межах купівлі-продажу товару. Також у передбачених законодавством випадках продавець зобов'язаний вкласти у поштове відправлення гарантійний талон, технічний паспорт або інший документ, що його замінює, який має містити обов'язкові реквізити.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер, діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації, і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру