• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 31.08.2021 р. №3164/IПК/99-00-07-05-01-06

Податківці у коментованій IПК нагадали про обов'язок у разі застосування РРО надавати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми (тобто фіскальний чек) на повну суму проведеної операції.

Чек РРО може бути створений у паперовій та/або електронній формі.

Нагадаємо, що електронний розрахунковий документ (фіскальний чек) — це:

— документ, створений РРО, який переведено у фіскальний режим роботи, у момент проведення розрахункової операції, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити розрахункового документа за встановленою формою;

— документ, створений ПРРО у момент проведення розрахункової операції та зареєстрований фіскальним сервером контролюючого органу з присвоєнням йому фіскального номера фіскальним сервером контролюючого органу або присвоєнням йому фіскального номера з діапазону номерів, сформованих фіскальним сервером, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити розрахункового документа за встановленою формою.

Та ось електронний чек створено. Як його можна надати покупцю? Закон про РРО згадує про кілька шляхів:

— якщо йдеться про електронні чеки, то вони можуть надсилатися на надані покупцем абонентський номер (телефону) або адресу електронної пошти;

— ще одним з можливих шляхів надання електронного розрахункового документа є відтворювання QR-коду, який дозволяє покупцю здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься.

Але податківці наголошують: продавець не повинен надавати покупцеві замість розрахункового документа спеціальний ідентифікатор для можливості завантаження такого документа через інтернет-сайт. На їхню думку, це буде прямим порушенням вимоги щодо надання саме розрахункового документа встановленої форми та змісту.

Тобто, щоб уникнути спорів із податківцями, надавати покупцю слід саме документ затвердженої форми, а не спосіб надання доступу до розрахункового документа.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру