• Посилання скопійовано

Списання шин і палива проданого автомобіля

Підприємство продає автомобіль. Чи потрібно списати шини, які окремо обліковують на субрах. 207, чи слід додати вартість шин, колісних дисків, вантажних ременів та іншого до основної вартості автомобіля? Що робити із залишком палива у паливному баку, яке обліковується на рахунку 203, чи буде акциз при продажу?

Відображення в обліку списання складових проданого автомобіля

Підприємство продає автомобіль. Складовими автомобіля є в тому числі шини, колісні диски, ремені тощо. Покупець також купує автомобіль, який має містити в тому числі шини. I покупцю байдуже, яким чином шини та інші складові автомобіля обліковані у продавця.

Але для уникнення спорів між покупцем та продавцем, та й із податківцями варто прописати складові автомобіля в договорі купівлі-продажу.

У разі якщо в договорі буде зазначено, що продається автомобіль із шинами (які обліковуються окремо), то це можна порівняти з комплектом товару.

Щодо комплекту дивимося відповідь податкової на запитання в ЗIР (підкатегорія 101.16): «Яким чином в податковій накладній зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД при здійсненні операцій з постачання товарів у наборі (комплекті) та як в такому випадку заповнити графи 6 та 7 податкової накладної, якщо ціну вказано за набір/комплект?».

Податкова відповідає, що операція з постачання набору товарів, який містить декілька видів однієї товарної позиції та один чи декілька видів іншої товарної позиції, у ПН відображають одним рядком.

Проте, продаючи автомобіль, підприємство найчастіше не зазначає в договорі, у первинних документах та ПН усі складові автомобіля. Хоча вони продаються разом. I тоді у продавця виникає запитання: що робити зі складовими, які обліковуються окремо, продані разом з автомобілем, але в документах не зазначені?

Позаяк шини й інші предмети можуть обліковуватися окремо від автомобіля, їх потрібно списати на витрати на підставі окремого документа, наприклад акта на списання, що його складає особа, у підзвіті якої обліковуються ці предмети. В акті слід написати, що зазначені предмети встановлені на проданий автомобіль, а тому передані покупцеві разом з автомобілем. На цій підставі вони підлягають списанню з балансу.

Позаяк ці предмети були продані разом з автомобілем, їх вартість потрапляє до собівартості реалізованого автомобіля. Тобто на підставі складеного акта цю вартість списують на субрахунок 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів».

Усе вищесказане стосується в тому числі пального, яке міститься у баку автомобіля на момент продажу. Підприємство не продає пальне окремо, тому не може бути й мови про акцизний податок. Пальне включається до складу проданого автомобіля. Звісно, про це також доречно зазначити в договорі. Докладно про пальне при продажу автомобіля ми писали в консультації «Продаж автомобіля фізособі із залишком пального в бензобаку» в «ДК» №42/2020.

Але позаяк пальне є підакцизним товаром і його рух суворо контролюється податківцями, то перед продажем автомобіля з пальним варто отримати щодо цього індивідуальну податкову консультацію. Або ж для уникнення податкових спори продавати автомобіль без пального.

Як нараховується ПДВ?

База оподаткування при продажу товарів, послуг визначається виходячи з їх договірної вартості (абз. 1 п. 188.1 ПКУ).

I база оподаткування не може бути нижчою від ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижчою від звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижчою від балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (абз. 2 пп. 188.1 ПКУ).

На наш погляд, у контексті ситуації, що розглядається, договірну вартість продажу автомобіля потрібно порівнювати з його залишковою вартістю станом на початок звітного періоду, в якому продають автомобіль, і ціною придбання шин, палива тощо.

Наприклад, договірна ціна продажу автомобіля без ПДВ — 200000 грн.

Автомобіль продають у липні 2021 р.

На початок липня залишкова вартість автомобіля — 250000 грн. А ціна придбання палива, шин, дисків тощо, які підприємство обліковує окремо, але які включаються до складу проданого автомобіля, — 40000 грн.

У такому разі потрібно скласти дві ПН:

1) першу — на договірну вартість автомобіля — 200000 грн, ПДВ становитиме 40000 грн (200000 х 20%);

2) другу — на перевищення залишкової вартості разом із ціною придбання складових над договірною — 90000 грн (250000 + 40000 - 200000). ПДВ становитиме 18000 грн (90000 х 20%).

Якщо ж договірна ціна продажу автомобіля буде більшою за його залишкову вартість та ціну придбання складових, ПДВ нараховують лише на договірну ціну продажу.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру