• Посилання скопійовано

Продаж комп'ютера у ФОПа-«єдинника»

Чи може ФОП 3-ї групи єдиного податку продати ТОВ комп'ютер та монітор вартістю 40 тис. грн, попередньо придбавши їх у цього ТОВ? Яким чином?

Так, ФОП на ЄП 3-ї групи може здійснити таку операцію на загальних підставах — як продаж товару. Також можливим є продаж цієї техніки як особистого майна, що належить цій фізособі. Якихось обмежень не встановлено, в тому числі щодо ціни операції. Також не має значення той факт, що техніка була придбана у цього самого ТОВ.

Документальне оформлення полягає у складанні двостороннього документа у довільній формі, який засвідчує передачу комп'ютера ТОВ від ФОПа. Це може бути видаткова накладна від ФОПа — так часто вчиняють на практиці.

Але якщо таку видаткову накладну оформить ФОП-«єдинник», то у реєстрі платників єдиного податку має бути відповідний вид діяльності за КВЕД, що дозволяє продавати комп'ютерну техніку.

Звертаємо увагу: у разі здійснення фізособою-«єдинником» торгівлі технічно складними побутовими товарами, що були у використанні, незалежно від їх гарантійного строку експлуатації потрібне застосування РРО. РРО застосовується тільки у разі здійснення розрахункових операцій — оплата готівкою або платіжною карткою через підзвітну особу ТОВ. Якщо ТОВ перерахує кошти зі свого рахунку на рахунок ФОПа, то РРО не потрібен.

Відповідно до п. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Дохід від продажу комп'ютера оподатковується на дату отримання коштів від ТОВ на оплату комп'ютера — за ставкою 3% або 5% — залежно від того, чи є ФОП платником ПДВ.

Якщо він продає комп'ютер не як фізична особа — підприємець, а як фізособа, і техніка при цьому розглядається не як товар, а як особисте майно фізособи, то дохід фізособи від продажу майна оподатковується ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. Фізособа не складає видаткової накладної, замість неї ТОВ доцільно скласти акт приймання-передачі комп'ютера.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру