• Посилання скопійовано

Нарахування пені при самовиправленні

В результаті помилки в декларації з ПДВ за листопад 2019 року виникло заниження ПЗ. Плануємо подавати уточнюючий розрахунок під час карантину. Чи платити «самоштраф» і пеню?

Особливості нарахування пені і штрафу

Пеня при самовиправленні шляхом подання уточнюючого розрахунку за п. 50.1 ПКУ, нараховується за період починаючи з 91-го календарного дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати ПЗ з ПДВ (див. пп. 129.1.3 ПКУ), а закінчується у день зарахування недоплати і штрафу на відповідний бюджетний рахунок (пп. 129.3.1 ПКУ).

Пеня нараховується на суму недоплати і штрафу з розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, чинної на кожен день протягом періоду нарахування пені.

Строк сплати ПДВ за декларацією за листопад 2019 р. — 28.12.2019 р. (див. пп. 49.18.1, п. 57.1, 203.2 ПКУ). 91-й календарний день починається з 28 березня 2020 року. Таким чином, нарахування пені починається з 28.03.2020 р. і має закінчитися в день погашення недоплати і штрафу.

Але відповідно до п. 52-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ протягом періоду з 1 березня 2020 року до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), платникам податків пеня не нараховується, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Тобто за період карантину пеня не нараховується. А ось штраф 3% при самостійному виправленні помилок за звітні періоди до початку карантину застосовується.

Аналогічно консультує податкова, відповідаючи на запитання в ЗIР (підкатегорія) 132.01: «Чи нараховуються штрафні санкції та пеня на суму заниженого податкового зобов'язання, якщо самостійне виправлення помилок, виявлених у податкових деклараціях за звітні (податкові) періоди минулих років (у т. ч. за 2019 рік), здійснюється протягом періоду проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)?».

Особливості сплати недоплати

Джерелом самостійної сплати грошових зобов'язань з ПДВ (сума недоплати), відповідно до п. 87.1, ПКУ є суми коштів, які обліковуються в системі електронного адміністрування ПДВ. Про це йдеться і в п. 20 Порядку №5691.

1 Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569.

Таким чином, на електронному рахунку потрібно мати необхідну суму коштів, яку буде перераховано на погашення недоплати. Якщо коштів забракне, їх слід перерахувати з поточного рахунку на електронний.

Особливості сплати пені та штрафу

Сплата передбачених ПКУ штрафних санкцій і пені здійснюються платником податку з поточного рахунку до відповідного бюджету (п. 25 Порядку №569).

Але, повторюємо, в ситуації, що розглядається, пеня не нараховується і не сплачується за умови подання уточнюючого розрахунку в період карантину.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру