• Посилання скопійовано

Щодо окремих питань оподаткування ПДВ, пов'язаних зі списанням та утилізацією лікарських засобів, заборонених для подальшої реалізації (витяг)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 10.06.2021 р. №2374/IПК/99-00-21-03-02-06

Щодо окремих питань оподаткування ПДВ, пов'язаних зі списанням та утилізацією лікарських засобів, заборонених для подальшої реалізації (витяг)

Суттєво. Неякісні лікарські засоби підпадають під визначення терміна «товари».

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо окремих питань оподаткування ПДВ, пов'язаних зі списанням та утилізацією лікарських засобів, заборонених для подальшої реалізації, та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, у процесі здійснення господарської діяльності Товариства (під час транспортування, зберігання тощо) частина придбаних лікарських засобів стає непридатною для використання (споживання) через брак, псування, закінчення строку придатності. Як наслідок, такі лікарські засоби не підлягають подальшій реалізації через встановлену законодавством заборону, і тому Товариство здійснює їх списання та утилізацію.

<...>

Щодо питання 1

Якщо зазначені у зверненні товари (лікарські засоби) придбавалися/виготовлялися Товариством з ПДВ, але виникли обставини, у зв'язку з якими такі товари (лікарські засоби) набувають статусу «відходів» і підлягають утилізації, здійснення якої не призводить до отримання доходу, а також їх вартість не включається до складу вартості інших придбаних/вироблених товарів (лікарських засобів), що постачаються Товариством (будуть постачатися у майбутньому), то такі товари (лікарські засоби) розцінюються як товари, що починають використовуватися в операціях, які не є господарською діяльністю, і відповідно у Товариства виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, встановленими пунктом 198.5 статті 198 розділу V ПКУ.

Якщо вартість зазначених у зверненні товарів (лікарських засобів), які придбавалися/виготовлялися Товариством з ПДВ, що набувають статусу «відходів» і підлягають утилізації, включається до складу вартості інших придбаних/вироблених товарів (лікарських засобів), які постачаються Товариством (будуть постачатися у майбутньому), тобто така діяльність передбачає отримання доходу, то обов'язку щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, встановленими пунктом 198.5 статті 198 розділу V ПКУ, у Товариства не виникає.

Щодо питання 2

Використання товару у розумінні пункту 198.5 статті 198 розділу V ПКУ означає, що товар, який придбаний/виготовлений платником з ПДВ, бере участь (або придбаний/виготовлений платником з метою прийняття участі у майбутньому) в операціях, за якими платник не визначає податкові зобов'язання з ПДВ, а саме в операціях, що:

не є об'єктом оподаткування ПДВ;

звільнені від оподаткування ПДВ;

здійснюються платником податку в межах балансу платника податку;

не є господарською діяльністю платника ПДВ.

Щодо питання 3

З огляду на норми, визначені підпунктом 14.1.36 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ, до господарської діяльності не відносяться операції, які:

здійснюються іншою особою;

не пов'язані з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

не спрямовані на отримання доходу.

Щодо питання 4

Для цілей застосування норм, визначених пунктом 198.5 статті 198 розділу V ПКУ, слід використовувати термін «товари», визначений у підпункті 14.1.244 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ.

З огляду на положення пункту 4 розділу I Правил №242, пункту 5 Положення №246 та пункту 1 підрозділу 1 розділу II Методичних рекомендацій №6351 неякісні лікарські засоби — це, зокрема, лікарські засоби, які у свою чергу є об'єктами обліку запасів та, відповідно, підпадають під визначення терміна «товари».

<...>

1 Правила утилізації та знищення лікарських засобів, затверджені наказом МОЗ від 24.04.2015 р. №242, Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну від 20.10.1999 р. №246, Методичні рекомендації ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров'я, затверджені наказом МОЗ від 09.09.2014 р. №635. — Прим. ред.

До змісту номеру