• Посилання скопійовано

Відрахування за виконавчими листами зі сум допомоги з тимчасової непрацездатності

Чи є правомірним утримання зі сум лікарняних, які мають бути виплачені за рахунок коштів підприємства, за виконавчим листом за кредитними боргами та за аліментами? Чи є правомірним утримання з лікарняних за рахунок ФСС (невиробнича травма, звичайна хвороба), якщо підприємство отримало виконавчий лист за кредитними боргами та за аліментами?

Кошти Фонду соціального страхування мають цільовий характер використання (ст. 4 Закону №11051). Для зарахування страхових коштів роботодавець відкриває окремий поточний рахунок у банку в порядку, встановленому Нацбанком.

Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, страхувальник може використовувати винятково для надання матеріального забезпечення і соціальних послуг застрахованим особам та сплати з них податків. Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можна спрямовувати на задоволення вимог кредиторів, стягнення на підставі виконавчих та інших документів (ст. 34 Закону №1105).

Водночас, відповідно до ст. 69 Закону про виконавче провадження2, підприємства, установи, організації, фізособи, фізособи-підприємці здійснюють відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця.

1 Закон України від 23.09.1999 р. №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

2 Закон України від 02.06.2016 р. №1404-VIII «Про виконавче провадження».

ФСС же роз'яснює (лист від 01.03.2019 р. №522-11-1, див. «ДК» №12/2019), що стягнення аліментів зі сум матеріального забезпечення безпосередньо з окремого рахунку страхувальника не передбачено чинним законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

При цьому до обов'язків підприємств, установ, організацій належить здійснення відрахувань із заробітної плати боржника та перерахування коштів на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби.

Тож із коштів матеріального забезпечення, що їх було виплачено боржникові, стягнення аліментів має здійснюватися.

Як діяти в такому випадку підприємству? Адже Закон про виконавче провадження вимагає, щоб роботодавець такі відрахування все ж таки сплатив.

Тут можливі два варіанти:

1) коли працівник отримає лікарняні, він внесе до каси суму, необхідну для сплати за виконавчим провадженням;

2) утримати суму за виконавчим листом зі суми зарплати, а якщо таких коштів немає або недостатньо, у працівника виникне борг, який він має погасити у наступних місяцях, коли вийде на роботу.

В обох випадках потрібна згода працівника. Адже, якщо він уже отримає гроші, роботодавець не матиме права забрати їх.

Тому радимо роботодавцеві отримати від працівника заяву — або на перерахування одержувачеві згідно з виконавчим листом коштів, які він внесе до каси, або на відрахування надалі таких коштів із його заробітної плати.

Також наголосимо, що відповідно до ст. 72 Закону про виконавче провадження на допомогу з державного соціального страхування, що виплачується в разі тимчасової непрацездатності та в інших випадках, допомогу по безробіттю та соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства, призначену відповідно до Закону від 16.11.2000 р. №2109-III «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», стягнення може бути звернено виключно за рішеннями про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також у зв'язку з втратою годувальника.

Лікарняні, сплачені як за рахунок підприємства, так і за рахунок ФСС, для працівника є допомогою з тимчасової непрацездатності, частину якої сплачує роботодавець, і, відповідно, такі суми не є зарплатою. Лікарняні є зарплатою виключно з метою оподаткування згідно з нормами розділу IV ПКУ.

Отже, стягнути кошти на погашення кредиту за рахунок допомоги з тимчасової непрацездатності підприємство не може, можливі лише відрахування з виплати аліментів на дітей у порядку, який було зазначено вище.

Відповідно зі сплати кредиту у працівника виникне борг, який можна буде погасити в наступних періодах зі сум його зарплати, коли він вийде на роботу.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру