• Посилання скопійовано

Мікропідприємство не зобов'язане оприлюднювати фінзвітність разом з аудиторським висновком

Чи зобов'язане приватне підприємство, яке видобуває корисні копалини місцевого значення, оприлюднювати річну фінзвітність разом з аудиторським висновком? Кількість працівників становить менше ніж 50 осіб, підприємство здає скорочену річну фінансову звітність.

Відповідно до п. 3 ст. 14 Закону про бухоблік, залежно від категорії суб'єкта господарювання:

— підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічні акціонерні товариства, суб'єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях — не пізніше ніж до 30 квітня року, наступного за звітним періодом, мають оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй вебсторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством;

— великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, та середні підприємства — не пізніше ніж до 1 червня року, наступного за звітним періодом, мають оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй вебсторінці (у повному обсязі);

— інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств — не пізніше ніж до 1 червня року, наступного за звітним періодом, мають оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власній вебсторінці (у повному обсязі).

Згідно з визначенням у ст. 1 Закону від 18.09.2018 р. №2545-VIII «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», видобувні галузі — це галузі промисловості, пов'язані з геологічним вивченням надр, у тому числі дослідно-промисловим розробленням родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, видобуванням корисних копалин загальнодержавного значення, виконанням робіт (здійсненням діяльності), передбачених угодою про розподіл продукції щодо корисних копалин загальнодержавного значення, реалізацією видобутої продукції, транспортуванням трубопроводами вуглеводнів, у тому числі з метою транзиту.

Отже, приватне підприємство, яке видобуває корисні копалини місцевого значення та подає скорочену річну фінансову звітність, не підпадає під вищезазначені критерії і тому не зобов'язане оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру