• Посилання скопійовано

Щодо форми подання (електронна/паперова) та формату подання до податкової декларації аудиторського висновку

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 21.04.2021 р. №1660/IПК/99-00-21-02-01-06

Щодо форми подання (електронна/паперова) та формату подання до податкової декларації аудиторського висновку

Суттєво. Платник податку, який зобов'язаний оприлюднювати фінзвітність разом з аудиторським звітом, має можливість надіслати аудиторський звіт разом із супровідним листом у форматі pdf за допомогою режиму «Листування з ДПС».

! Платникам податку, які зобов'язані оприлюднювати фінзвітність

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо форми подання (електронна/паперова) та формату подання до податкової декларації аудиторського висновку та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Положеннями п. 46.2 ст. 46 Кодексу передбачено, що платники податку на прибуток, які відповідно до Закону України від 16 липня 1999 року №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон) зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають разом з податковою декларацією за відповідний податковий (звітний) період звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), складені до перевірки фінансової звітності аудитором. Звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) подаються платниками податку згідно з формою, визначеною згідно з Законом, у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 Кодексу.

Фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) є додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємств та її невід'ємною частиною.

Платники податку на прибуток, які відповідно до Закону зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають контролюючому органу річну фінансову звітність, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним. У разі неподання (несвоєчасного подання) річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, застосовується відповідальність, передбачена п. 120.1 ст. 120 Кодексу для подання податкових декларацій (розрахунків).

Порядок подання фінансової звітності затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 року №419 (далі — Порядок).

Фінансова звітність та консолідована фінансова звітність складаються за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародними стандартами фінансової звітності або національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку в державному секторі відповідно до законодавства (абзац другий п. 2 Порядку).

Крім того, п. 49.4 ст. 49 Кодексу передбачено, що фінансова звітність, звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подаються згідно з вимогами абзаців першого та другого п. 46.2 ст. 46 Кодексу, подаються в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг», від 5 жовтня 2017 року №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» до контролюючих органів платниками податку на прибуток підприємств, які подають податкову звітність в електронній формі.

Подання документів засобами електронного зв'язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм Кодексу та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 р. №557 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 р. №261).

Для формування та передачі звітності в електронному вигляді суб'єктами господарювання призначений Формат (стандарт) електронного документа звітності суб'єктів господарювання, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 29.11.2013 р. №729 (далі — Формат (стандарт)).

Кожний документ звітності є файлом, що містить інформацію лише щодо одного звіту, перерахунку, декларації, додатка до декларації тощо. Документи можуть подаватись як окремими файлами, так і пакетом (п. 2 Формату (стандарту)).

Пакет звітних документів — певний перелік документів одного типу чи різних типів, що подаються суб'єктом господарювання в одному звітному періоді. Пакет повинен містити основний документ звітності та необхідні додатки до нього. Фізично пакетом документів є набір XML-файлів, які називаються згідно з форматом (стандартом) електронної звітності (п. 3 Формату (стандарту)).

Таким чином, платниками податків для формування та передачі фінансової звітності в електронному вигляді використовуються файли у форматі XML.

Платники для формування електронних документів самостійно на власний розсуд можуть обрати будь-яке програмне забезпечення, у тому числі інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет» (далі — Електронний кабінет).

Режим «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету дозволяє платнику направити до органу ДПС разом із супровідним листом аудиторський звіт у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Враховуючи вищезазначене, платник податку, який зобов'язаний оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом через приватну частину Електронного кабінету, має можливість надіслати до контролюючого органу у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним:

річну фінансову звітність у форматі XML за допомогою режиму «Введення звітності»;

аудиторський звіт разом із супровідним листом у форматі pdf (обмеження 2 МБ) за допомогою режиму «Листування з ДПС».

Водночас зазначаємо, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру