• Посилання скопійовано

Як документально підтвердити розмір комісії за переказ в іноземній валюті?

Підприємству надходить валютна виручка. Iнколи замовники під час сплати зазначають, що частина комісії сплачується коштом резидента. Яким первинним документом необхідно підтвердити розмір комісії банку?

Згідно з абз. 1 п. 44.1 ПКУ, для потреб оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Первинним документом вважається документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення (ст. 1 Закону про бухоблік).

I податківці в узагальнюючій податковій консультації щодо використання банківських виписок як первинних документів, затвердженій наказом ДПСУ від 05.07.2012 р. №583 (див. «ДК» №32/2012), зазначали, що виписка з особового рахунка клієнта банку може використовуватися як документ, що підтверджує суму витрат на оплату банківських послуг із розрахунково-касового обслуговування. Водночас документом така виписка може вважатися за умови зазначення в ній інформації про надання банком відповідних послуг, сум операцій та заповнення обов'язкових реквізитів. Аналогічну позицію викладено в листі НБУ від 11.04.2012 р. №12-109/658-3917.

У наведеній консультації також наголошується, що до первинних меморіальних документів, які підтверджують надання банком послуг з розрахунково-касового обслуговування, належать меморіальні ордери, платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, платіжні вимоги, розрахункові чеки та інші платіжні інструменти, що визначаються нормативно-правовими актами НБУ.

Отже, підтвердженням суми утриманої банком комісії буде банківська виписка, а також платіжне доручення SWIFT (сформоване через канал зв'язку SWIFT), в якому фіксуються сума коштів, перерахована нерезидентом, а також сума утриманої коштом отримувача комісії.

Проте підприємство має підтвердити, чому суму комісії було отримано його коштом. Зазвичай інформація про особу, яка сплачує комісію при перерахуванні валюти, зазначається у договорі. Якщо в договорі цього не зазначено, то радимо укласти додаткову угоду або доповнення до договору, в якому і записати порядок сплати комісії банку за переказ валютних коштів.

Відображення у бухобліку

У бухгалтерському обліку спочатку відображають надходження валютної виручки на всю суму згідно з митною декларацією за дебетом субрахунку 334 і кредитом субрахунку 362 (як кошти в дорозі). Потім зараховують суму, що фактично надійшла на поточний валютний рахунок підприємства, проведенням Д-т 312 К-т 334 та одночасно її списують із субрахунку 334 на розрахунки з банком: Д-т 632 К-т 334. I нарешті на підставі свіфтівки суму комісії списують до складу адміністративних витрат проведенням Д-т 92 К-т 632.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру