• Посилання скопійовано

Щодо заповнення Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та Додатка 1 і Додатка 4ДФ до нього

Лист Державної податкової служби України від 07.04.2021 р. №2123/О/99-00-04-02-01-09

Щодо заповнення Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та Додатка 1 і Додатка 4ДФ до нього

Суттєво. У разі наявності законодавчих підстав для подання Розрахунку 4ДФ до нього подається незалежно від наявності показників для декларування з обов'язковою розбивкою за місяцями звітного кварталу, порожні рядки прокреслюються.

! Податковим агентам з ПДФО

Державна податкова служба України (далі — ДПС), керуючись Законом України від 2 жовтня 1996 року №393/96-ВР «Про звернення громадян», Ваші звернення щодо заповнення Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Розрахунок) та Додатка 1 і Додатка 4ДФ до нього розглянула та в межах компетенції повідомляє таке.

Форму Розрахунку і Порядок його заповнення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року №4 (зі змінами і доповненнями) (далі — Порядок).

Так, в пункті 1 розділу II Порядку визначено, що Розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку протягом звітного періоду.

У разі незаповнення того чи іншого рядка Розрахунку та додатків до нього через відсутність операції такий рядок прокреслюється (п. 3 розділу II Порядку).

Порядок заповнення Додатка 4 до Розрахунку «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі — 4ДФ) визначено пунктом 4 розділу IV Порядку.

Зазначеним пунктом не передбачено окремих норм щодо можливості неподання 4ДФ за наявності обов'язку щодо подання Розрахунку.

Отже, щодо питань першого, другого та третього в частині подання 4ДФ повідомляємо, що у разі наявності законодавчих підстав для подання Розрахунку 4ДФ до такого розрахунку подається незалежно від наявності показників для декларування з обов'язковою розбивкою по місяцях звітного кварталу, пусті рядки прокреслюються (у разі подання документа в електронному вигляді — такі рядки не заповнюються).

Щодо питання третього повідомляємо, що порядок заповнення Додатка 1 до Розрахунку «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі — Д1) визначено пунктом 1 розділу IV Порядку.

Д1 призначений для щоквартального формування платниками єдиного внеску щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) у розрізі місяців звітного кварталу.

Якщо платник єдиного внеску у звітному кварталі не використовує працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, Д1 за відповідний квартал не подається.

Таким чином, Д1 не заповнюється та не подається у складі Розрахунку лише за умови відсутності показників для декларування протягом усього кварталу.

Якщо показники для декларування наявні лише в одному з місяців кварталу, то Д1 подається за кожен з таких місяців, а пусті рядки прокреслюються (у разі подання документа в електронному вигляді — такі рядки не заповнюються).

У разі незгоди з наданою відповіддю Ви можете оскаржити її в порядку, визначеному статтею 16 Закону України «Про звернення громадян».

Заступник голови Є. ОЛЕЙНІКОВ

До змісту номеру