• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної податкової служби України від 19.05.2020 р. №7547/7/99-00-04-05-02-08

Платникам податків добре відомі славнозвісні строки давності, встановлені ст. 102 ПКУ, які становлять 1095 днів (або, як їх часто спрощено називають, «три роки») для виправлення помилок у раніше поданій звітності або для коригування податкового зобов'язання в разі його неправильного визначення.

А що як податкова декларація не була подана вчасно? Чи є строки давності для її подання? Це питання розглянула ДПС у коментованій ІПК.

Звернення, на яке відповідали податківці, стосувалося правомірності подання фізичними особами річної декларації про доходи без дотримання строку 1095 днів, якщо такі декларації не були подані раніше.

Пунктом 49.2 ПКУ передбачено декларування фізичними особами (в тому числі платниками, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності) самостійно визначеного податкового зобов'язання у встановлені строки.

А п. 102.1 ПКУ передбачено, що контролюючий орган не пізніше 1095 днів із дня закінчення граничного строку подання податкової декларації може проводити перевірку та самостійно визначати суму грошових зобов'язань платника податків.

У разі якщо така податкова декларація була надана пізніше, із порушенням граничного строку, ці 1095 днів обліковуватимуться починаючи з дня, наступного за днем її фактичного подання.

А в разі якщо строки подання порушені і декларацію взагалі не було подано, то строки давності, встановлені п. 102.1 ПКУ, не діють! Про це говорить пп. 102.2.1 ПКУ.

Проте все це стосується визначення або коригування суми податку. Що ж до подання податкової декларації, законодавство не обмежує платників податків у термінах подання до контролюючого органу податкової декларації після граничного строку.

Проте, як наголошують податківці, зазначене вище стосується лише звітних періодів з дати початку дії ПКУ. Тобто з 1 січня 2011 року. Старіші декларації подати вже не вдасться.

На підставі зазначеного податківці зробили такі висновки.

1. ПКУ не забороняє фізичним особам подавати річну податкову декларацію та самостійно визначати податкові зобов'язання з доходів, отриманих у звітних періодах, починаючи з 1 січня 2011 року (з дати набрання чинності ПКУ), без дотримання строку 1095 днів, за умови що таку декларацію не було подано раніше.

2. Для реєстрації річних податкових декларацій за звітні періоди починаючи з 1 січня 2011 року в електронній формі податківці рекомендують використовувати режим «Приймання звітності» — «Новий документ» — «Імпорт з носія (без ЕЦП)» підсистеми «Обробка ПЗ та платежів» ІТС «Податковий блок».

3. Подати ж податкові декларації за періоди до 1 січня 2011 року фізичні особи не зможуть. Тому визначати суму грошового зобов'язання зі сплати ПДФО (прибуткового податку) за такі давні періоди будуть контролюючі органи — і тільки на підставі проведеної документальної перевірки.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру