• Посилання скопійовано

Включення премії до денної зарплати під час розрахунку відрядження

Працівник їздить у відрядження чотири рази на місяць (за товаром, як експедитор). Зарплата за час відрядження йому нараховується виходячи з місячного окладу (денний заробіток вище середньоденного, порахували на початок відрядження). Наприкінці березня йому нарахували премію за березень. Чи потрібно перераховувати зарплату, розраховану за час відрядження з урахуванням премії? Чи премія вплине на оплату відряджень в наступному місяці?

Згідно з ч. 4 ст. 121 КЗпП, робота працівника, скерованого у відрядження, оплачується відповідно до умов трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим від середньої заробітної плати.

Тобто для оплати часу відрядження слід знайти два показники. Перший — це денний заробіток виходячи з оплати праці, встановленої трудовим (колективним) договором. Другий показник — це середньоденний заробіток, який обчислюють відповідно до Порядку №1001.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

Щодо розрахунку денної зарплати для оплати днів відрядження, то тут нічого не змінилося.

До заробітку для визначення денної зарплати включаються нараховані працівникові елементи заробітної плати за відпрацьовані ним дні в місяці відрядження. Про це йдеться у листах Мінсоцполітики від 24.04.2013 р. №4566/0/14-13/13 та від 05.03.2012 р. №204/13/184-12.

Тобто під час визначення денного заробітку працівника за умовами трудового договору враховуються складові заробітної плати, що їх працівник отримує згідно з умовами трудового (колективного) договору в місяці, в якому він перебував у відрядженні, а саме:

  • оклад, доплата, надбавка, індексація;
  • щомісячні, квартальні премії тощо.

Отже, якщо відрядженому працівникові було проведено оплату за денною зарплатою, бо вона виявилася більшою за середньоденну, то робочі дні за період відрядження оплачуються згідно з умовами, визначеними трудовим або колективним договором, тобто як звичайні робочі дні.

Але при цьому, якщо наприкінці місяця було нараховано премію за місяць (як у цьому випадку — в березні за березень 2021 р.), то бухгалтеру потрібно здійснити перерахунок денної зарплати та доплатити за всі дні відрядження, в яких працівник перебував протягом місяця, адже премія, яку нараховано у березні, має включатися до розрахунку денної зарплати для відрядження як елемент заробітної плати.

Таким чином, при розрахунку денного заробітку премії за місяць належатимуть до місяців, за який їх було нараховано, в повній сумі, незважаючи на те що працівник цього місяця перебував у відрядженні. А розподіляти премії за місяць пропорційно до відпрацьованих днів не потрібно.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру