• Посилання скопійовано

Чи потрібно з 01.03.2021 р. у ПН зазначати ім'я та прізвище підписувача?

У новій формі ПН реквізит з даними підписувача «ініціали та прізвище» замінили на «власне ім'я та прізвище». Чи буде помилкою заповнювати ПН за старим порядком, якщо підписувач має КЕП, в якому повністю вписано його ім'я, прізвище та по батькові?

У новій формі ПН, що діє з 01.03.2021 р., було змінено порядок розшифрування підписів уповноваженої особи — замість її ініціалів та прізвища тепер мають зазначатися власне ім'я та прізвище.

Однак пунктом 201.1 ПКУ серед обов'язкових реквізитів ПН взагалі не передбачено такого реквізиту, як ім'я та прізвище чи підпис особи. Навіть серед обов'язкових реквізитів первинних документів (п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік1) є такі:

  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

1 Закон України від 16.07.1999 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Тобто навіть для первинного документа не принципово, чи буде там зазначено ім'я та прізвище або прізвище та ініціали (головне, щоб було можливо ідентифікувати особу). А тим більш для ПН, яка до первинних документів не належить, зазначені «нюанси» не є підставою для визнання податкової накладної помилковою.

Також ВС у постанові від 27.02.2020 р. у справі №825/785/16 наголошував, що формальні недоліки у ПН не є безумовною підставою для позбавлення платника ПДВ права на формування податкового кредиту.

Підсумовуючи, зазначимо, що з 01.03.2021 р. у ПН все ж таки потрібно зазначати саме ім'я та прізвище підписувача, проте заповнення по-старому не є підставою для визнання такої ПН помилковою і позбавлення покупця права на ПК.

Що ж до КЕП, то у ЗІР, підкатегорія 101.13, податківці надавали роз'яснення: позаяк законодавством не передбачено накладення на податкову накладну будь-яких інших підписів, окрім підписів платника або уповноваженої ним особи, то реквізит «Посадова (уповноважена) особа/фізична особа (законний представник) — Власне ім'я та прізвище)» повинен заповнюватися відповідно до власного ім'я та прізвища особи, яка накладає на податкову накладну свій електронний підпис.

А невідповідність електронного підпису, що накладається на податкову накладну під час її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, власного імені та прізвища особи, яка склала податкову накладну, не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною.

Тому КЕП змінювати не потрібно, тим більш що видачу його лише на ім'я та прізвище фізособи не передбачено законодавчо.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру