• Посилання скопійовано

Щодо порядку застосування положень пункту 74 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України та порядку відображення у податковій звітності права на податковий кредит (витяг)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 22.03.2021 р. №1106/IПК/99-00-21-03-02-06

Щодо порядку застосування положень пункту 74 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України та порядку відображення у податковій звітності права на податковий кредит (витяг)

Суттєво. Постачання засобами тимчасового розміщення додаткових послуг оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

! Засобам тимчасового розміщення

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку застосування положень пункту 74 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та порядку відображення у податковій звітності права на податковий кредит та, керуючись статтею 52 розділу II ПКУ, повідомляє.

Як викладено у зверненні, Товариство надає послуги в межах діяльності готелів і подібних засобів тимчасового розміщування. Для цілей здійснення своєї діяльності Товариство придбає у постачальників харчування та напої.

<...>

Щодо питання оподаткування ПДВ послуг, що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування

Якщо Товариство є постачальником безпосередньо послуг із тимчасового розміщування (проживання) та має статус готелю або подібного засобу тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), то операції Товариства з постачання клієнту таких послуг (у тому числі з урахуванням харчування (харчування і напої за послугами: сніданок, обід, вечеря, надання харчування у вигляді «ланч-бокс») за умови, що таке харчування є складовою частиною послуг із тимчасового розміщування (проживання) та його вартість включається до складу вартості таких послуг), оподатковуються ПДВ за ставкою податку у розмірі 7 відсотків.

При цьому, якщо харчування (харчування і напої за послугами: сніданок, обід, вечеря, надання харчування у вигляді «ланч-бокс») не є складовою частиною послуг із тимчасового розміщування (проживання), то постачання Товариством такого харчування клієнту розглядається як окрема операція, яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Операції Товариства з постачання додаткових послуг (у тому числі послуги СПА, паркування на території паркувальних майданчиків готелів, прання (чищення, прання, прасування та ремонт одягу), користування тренажерними залами і басейнами, сауною, шезлонгами та пляжною картою, конференц-залами, місцями для проведення нарад, послуги зі зберігання речей (оренда сейфів або камер зберігання у готелях) тощо) оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Разом з цим інформуємо, що з метою підтвердження правомірності включення вартості харчування, що надається Товариством, до вартості послуг із тимчасового розміщування (проживання) ДПС рекомендує звернутися до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та/або Державного агентства розвитку туризму України.

Щодо відображення у податковій звітності сум податкового кредиту з ПДВ

Правила формування податкового кредиту визначено статтею 198 розділу V ПКУ.

У зв'язку із запровадженням з 1 січня 2021 року зниженої ставки ПДВ у розмірі 7 відсотків до операції з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), не встановлюється будь-яких обмежень чи обов'язку здійснення коригувань чи перерахунків сум податку, віднесених до податкового кредиту, незалежно від дати здійснення операцій з придбання товарів/послуг та дати їх використання в операціях з надання послуг, що підлягають оподаткуванню за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7 відсотків.

Таким чином, у разі придбання зі сплатою ПДВ за ставкою 20 відсотків товарів/послуг, що використовуються в операціях з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), суми податкового кредиту формуються за загальновстановленими правилами, виходячи з сум податку, вказаних в податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та/або митних деклараціях, у терміни, визначені ПКУ.

Платникам податків, які здійснюють одночасне постачання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставками 20, 7 та/або 0 відсотків та які звільняються від оподаткування, слід враховувати, що нарахування сум податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до пункту 198.5 статті 198 або пункту 199.1 статті 199 розділу V ПКУ має здійснюватися виходячи зі ставки податку, яка застосовувалася при придбанні таких товарів/послуг.

<...>

До змісту номеру