• Посилання скопійовано

Щодо можливості застосування ставки ПДВ у розмірі 7 відсотків до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються фізичною особою — підприємцем, та порядку подання повідомлення про об'єкт оподаткування (витяг)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 02.03.2021 р. №754/IПК/99-00-21-03-02-06

Щодо можливості застосування ставки ПДВ у розмірі 7 відсотків до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються фізичною особою — підприємцем, та порядку подання повідомлення про об'єкт оподаткування (витяг)

Суттєво. Застосування ставки ПДВ 7% до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщення фізособами-підприємцями нормами ПКУ не передбачено.

! Засобам тимчасового розміщення

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо можливості застосування ставки ПДВ у розмірі 7 відсотків до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються фізичною особою — підприємцем, та порядку подання повідомлення про об'єкт оподаткування та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як викладено у зверненні, основним видом діяльності платника є надання в оренду й експлуатацію власного орендованого нерухомого майна (КВЕД 68.20). Окрім цього, платник провадить свою діяльність в готельній сфері — послуги з тимчасового розміщування (проживання) (КВЕД 55.10).

<...>

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм ПКУ та інших нормативно-правових актів, зазначених вище, опису питання і фактичних обставин, наявних у зверненні, ДПС повідомляє:

Щодо питання 1

Застосування ставки податку у розмірі 7% передбачається підпунктом «в» пункту 193.1 статті 193 розділу V та пунктом 74 підрозділу 2 розділу XX ПКУ до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010). Застосування вказаної ставки податку до операцій з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання) іншими суб'єктами господарювання, зокрема фізичними особами — підприємцями, нормами ПКУ не передбачено.

Щодо питання 2

Оскільки у розглянутій ситуації послуги із тимчасового розміщування надаються фізичною особою — підприємцем, то до операцій з постачання таких послуг застосовується ставка ПДВ у розмірі 20 відсотків.

При цьому нарахування податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до пункту 199.1 статті 199 розділу V ПКУ повинно здійснюватися у разі придбання товарів/послуг з ПДВ, які призначені для використання (використовуються) одночасно в операціях, що підлягають оподаткуванню, та звільнених від оподаткування ПДВ операціях.

Щодо питання 3

Згідно з даними інформаційної системи ДПС за платником податків обліковуються 14 об'єктів оподаткування, про які ним повідомлено контролюючі органи відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 розділу II ПКУ. Серед них: бар, готелі, кафе, ресторан тощо, які перебувають у різних станах (експлуатуються, орендуються).

Обов'язок суб'єкта господарювання повідомляти контролюючий орган про об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням (далі — об'єкти оподаткування), встановлено пунктом 63.3 статті 63 розділу II ПКУ, згідно з яким платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування контролюючі органи за основним місцем обліку у порядку, встановленому наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. №1588, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 р. за №1562/20300, «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» (далі — Порядок).

Згідно з пунктом 8.4 розділу VIII Порядку повідомлення №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Згідно з підпунктом 14.1.1291 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ об'єкти нежитлової нерухомості — це будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду.

У нежитловій нерухомості виділяють, зокрема, будівлі готельні — готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, будинки відпочинку.

Повідомлення №20-ОПП заповнюється із дотриманням Пам'ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до повідомлення №20-ОПП) незалежно від організаційної форми підприємницької діяльності.

Графа 3 «Тип об'єкта оподаткування» розділу 3 «Відомості про об'єкти оподаткування платника податків» повідомлення №20-ОПП заповнюється відповідно до рекомендованого довідника типів об'єктів оподаткування (далі — довідник), що оприлюднений на офіційному вебпорталі ДПС.

Обрання із довідника відповідного типу об'єкта оподаткування здійснюється з урахуванням виду діяльності, для якої такий об'єкт оподаткування відкривається, створюється чи реєструється. Наприклад, 179 «Готель», 354 «Мотель», 678 «Турбаза» тощо.

Відомості щодо об'єкта оподаткування, що зазначаються у повідомленні №20-ОПП, мають відповідати відомостям щодо цього об'єкта оподаткування, які містяться в правовстановлюючих документах чи документах, які підтверджують право користування, розпорядження ним на дату подання повідомлення №20-ОПП до контролюючого органу.

<…>

До змісту номеру