• Посилання скопійовано

Щодо питань оптової торгівлі алкогольними напоями

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 16.03.2021 р. №970/IПК/99-00-09-03-02-06

Щодо питань оптової торгівлі алкогольними напоями

Суттєво. Діюча ліцензія на право оптової торгівлі алкогольними напоями дає право здійснювати реалізацію алкогольних напоїв виключно СГ роздрібної торгівлі, іншим СГ для їх комерційного використання.

! Торговцям алкогольними напоями

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула звернення Товариства про надання індивідуальної податкової консультації і повідомляє таке.

Товариство повідомляє, що основним видом його діяльності є оптова торгівля напоями (КВЕД 46.34).

Враховуючи зазначене Товариство запитує:

Чи зобов'язано Товариство, за умови отримання ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, вимагати чи перевіряти наявність у покупців (контрагентів) ліцензій на право здійснення роздрібної та/або оптової торгівлі алкогольними напоями?

Чи буде вважатися оптова торгівля алкогольними напоями продаж Товариством алкогольних напоїв, за наявності діючої ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, суб'єктам господарювання, які не мають ліцензії на право оптової та/або роздрібної торгівлі алкогольними напоями?

Чи порушується законодавство у разі продажу Товариством алкогольних напоїв, за наявності діючої ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями та відсутності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, суб'єктам господарювання, які не мають ліцензії на право оптової та/або роздрібної торгівлі алкогольними напоями?

До зазначеного запитання.

Порядок ліцензування виробництва, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями регулюється Законом України від 19 грудня 1995 року №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №481).

Відповідно до ст. 1 Закону №481 ліцензія (спеціальний дозвіл) — це документ державного зразка, який засвідчує право суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного суб'єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на провадження одного із зазначених у Законі №481 видів діяльності протягом визначеного строку.

Згідно з абзацом дванадцятим ст. 1 Закону №481 оптова торгівля — діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва).

Роздрібна торгівля — діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання (у тому числі іноземних суб'єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування (абзац тринадцятий ст. 1 Закону №481).

Відповідно до вимог частини першої статті 15 Закону №481 оптова торгівля на території України, зокрема алкогольними напоями, здійснюється за наявності у суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями.

Частиною двадцятою статті 15 Закону №481 визначено, що роздрібна торгівля, зокрема алкогольними напоями (крім столових вин), може здійснюватися суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Слід зазначити, що оптовий продаж алкогольних напоїв передбачає комерційне використання придбаного товару (реалізацію суб'єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання).

Роздрібний продаж алкогольних напоїв передбачає особисте некомерційне використання придбаного товару безпосередньо громадянами та іншими кінцевими споживачами.

Суб'єкти господарювання, у яких відсутні ліцензії на право оптової та/або роздрібної торгівлі алкогольними напоями, мають право на придбання алкогольних напоїв для особистого некомерційного використання як кінцевим споживачем.

Таким чином, за наявності діючої ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями Товариство має право здійснювати реалізацію алкогольних напоїв виключно суб'єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання для їх комерційного використання.

Пунктом 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема, статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру