• Посилання скопійовано

Щодо порядку застосування положень пункту 74 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (витяг)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 02.03.2021 р. №752/IПК/99-00-21-03-02-06

Щодо порядку застосування положень пункту 74 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (витяг)

Суттєво. Якщо харчування не є складовою частиною послуг із тимчасового розміщення, то постачання такого харчування клієнту розглядається як окрема операція, яка оподатковується ПДВ у загальному порядку за ставкою 20%.

! Засобам тимчасового розміщення

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку застосування положень пункту 74 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ), надіслане до ДПС листом ГУ ДПС у Львівській області, та, керуючись статтею 52 розділу II ПКУ, повідомляє.

Як викладено у зверненні, Товариство надає послуги в межах діяльності готелів і подібних засобів тимчасового розміщування (КВЕД 55.10). У вартість послуги з тимчасового розміщування (проживання) Товариство включає вартість харчування, а саме — сніданок за одну добу проживання на одну особу.

<...>

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм ПКУ та інших нормативно-правових актів, зазначених вище, опису питання і фактичних обставин, наявних у зверненні, ДПС повідомляє, що якщо Товариство є постачальником безпосередньо послуг із тимчасового розміщування (проживання) та має статус готелю або подібного засобу тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), то операції Товариства з постачання клієнту таких послуг (у тому числі з урахуванням харчування (сніданків) за умови, що таке харчування є складовою частиною послуг із тимчасового розміщування (проживання) та його вартість включається до складу вартості таких послуг) оподатковуються ПДВ за ставкою податку у розмірі 7 відсотків.

При цьому, якщо харчування (сніданки) не є складовою частиною послуг із тимчасового розміщування (проживання), то постачання Товариством такого харчування (сніданків) клієнту розглядається як окрема операція, яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

До змісту номеру