• Посилання скопійовано

Подарунки працівникам: що з оподаткуванням?

До дня Св. Миколая фірма хоче роздати подарунки (набір цукерок до 200 грн) працівникам, а не дітям працівників. Чи оподатковуються в такому разі подарунки ПДФО, ВЗ та чи нараховується ЄСВ?

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ1, платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, базою нарахування ЄСВ для підприємства є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

Визначення видів виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ передбачено Iнструкцією №52.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

2 Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5.

Згідно з пп. 2.3.2 розділу 2 Iнструкції №5, одноразові заохочення працівникам підприємства, не пов'язані з конкретними результатами праці, в тому числі надані в негрошовій формі, належать до фонду додаткової заробітної плати.

Отже, вартість подарунків, безоплатно переданих працівникам (наприклад, до ювілейних та пам'ятних дат — як у грошовій, так і в натуральній формі), є базою нарахування ЄСВ за умови перебування їх у трудових відносинах із роботодавцем (ЗIР, категорія 301.03).

Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість подарунків, якщо вона не перевищує 25% мінімальної зарплати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Тобто подарунок, вартість якого у 2020 році не перевищує 1180,75 грн (4723,00 грн х 25%), не оподатковується ПДФО та військовим збором.

Таким чином, підприємство при безоплатній передачі своїм працівникам подарунків до Дня Святого Миколая, вартість яких до 200,00 грн, нараховує на вартість подарунка ЄСВ у розмірі 22% та сплачує його на відповідний рахунок. Вартість подарунків працівникам відображає у Звіті з ЄСВ у складі доходу (заробітної плати) у місяці їх нарахування. Якщо працівника оформлено за трудовим договором, то вартість подарунка для нього відображає в таблиці 6 Звіту з ЄСВ із кодом застрахованої особи «1» або «2» одним рядком у складі нарахованої заробітної плати за місяць, у якому отримано подарунок.

Зазначені подарунки не підлягають оподаткуванню ПДФО та, відповідно, не оподатковуються військовим збором.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру