• Посилання скопійовано

Які податкові наслідки для фізособи, яка продає корпоративні права?

ТОВ має двох учасників-фізосіб із частками по 500 тис. грн. Частки вносилися до статутного капіталу ТОВ у грошовій формі. Тепер один учасник продає іншому свою частку за 1 грн. Які податкові наслідки виникають для учасників?

У цьому випадку маємо справу з продажем корпоративних прав фізособою. Внаслідок такого продажу фізособа може отримати інвестиційний прибуток, з якого і сплачуються ПДФО та військовий збір. Якщо інвестприбутку немає, то й податки не виникають.

До речі, придбанням інвестиційного активу вважаються також операції із внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юрособи-резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права, що і було зроблено в цьому випадку — в момент створення ТОВ.

Згідно з пп. 164.2.9 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у пп. 165.1.40 і 165.1.52 ПКУ.

Своєю чергою, як зазначено у пп. 170.2.2 ПКУ, інвестиційний прибуток розраховується як додатна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається зі суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4 — 170.2.6 ПКУ (крім операцій із деривативами).

Водночас облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами платник податку веде самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для потреб оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію, де відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року (пп. 170.2.1 ПКУ).

Підприємство, частку якого одна фізособа продає іншій фізособі, не є податковим агентом, позаяк фактично підприємство не здійснює виплату доходу. Таким чином, у звітності підприємство-емітент не відображає цю операцію взагалі, а продавець-фізособа зобов'язаний за результатами того року, в якому продано корпоративні права, подати декларацію про майновий стан і доходи. ТОВ має внести відповідні зміни до статуту, і на дату реєстрації змін в обліку у підприємства змінюється аналітика на рахунку 40 — відповідно до зміни учасників ТОВ.

I зважаючи на те що ціна придбання інвестиційного активу — 500 тис. грн, а ціна продажу — 1 грн й інвестиційного прибутку у продавця не виникає (відповідно, не виникає і бази для оподаткування), фізособа-продавець однаково повинна подати декларацію про майновий стан і доходи із додатком Ф1 до декларації, в якому показати дохід від продажу інвестиційного активу — 1 грн, а також витрати на придбання такого активу — 500000 грн.

Нагадаємо, що ці витрати повинні підтверджуватися документально. Наприклад, якщо учасник вніс свою частку до ТОВ у грошовій формі, то він мусить мати документи про сплату відповідної суми на рахунок ТОВ — квитанцію з каси банку або виписку з рахунку чи квитанцію прибуткового касового ордера самого ТОВ, якщо грошовий внесок внесено до каси ТОВ.

Крім того, чинне законодавство не містить вимог щодо визначення мінімальної вартості продажу частки у статутному капіталі товариства. Тож учасник за умови дотримання інших вимог, установлених Законом про ТОВ, може продати свою частку у статутному капіталі за будь-якою ціною (в тому числі і за 1 грн), а також відчужити безоплатно (тобто подарувати).

Для другого учасника — покупця цієї частки податкові наслідки не виникають. На момент придбання частки у нього виникають витрати на її придбання в сумі 1 грн, які він може потім врахувати при подальшому продажі такої частки.

I наостанок нагадаємо, що ця операція має бути задокументована належним чином: між учасниками має бути укладено договір про купівлю-продаж частки, зберігатися документи про її оплату (розписка про отримання готівки, квитанція банку тощо), а також варто скласти акт приймання-передачі частки між учасниками.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру