• Посилання скопійовано

Чи може підприємство-орендар повністю віднести орендну плату на витрати?

Підприємство «А» — платник податку на прибуток на загальних підставах та платник ПДВ орендує приміщення у «Б» — платника єдиного податку за ставкою 3% та платника ПДВ. Чи може підприємство «А» повністю віднести орендну плату на витрати?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

У пункті 8 НП(С)БО 14 «Оренда» зазначено, що об'єкт операційної оренди відображається орендарем на позабалансовому рахунку бухгалтерського обліку за вартістю, зазначеною в угоді про оренду.

Згідно з Iнструкцією №2911, збільшення залишку рахунку 01 «Орендовані необоротні активи» відбувається при прийманні на облік основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів, отриманих в оперативну оренду, зменшення — у разі їх повернення орендодавцю та у випадках перенесення заборгованості перед орендодавцем за орендовані необоротні активи на баланс.

1 Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. №291.

Пунктом 9 НП(С)БО 14 передбачено, що належна за користування об'єктом операційної оренди плата визнається витратами згідно з П(С)БО 16 «Витрати» на прямолінійній основі протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання економічних вигід, пов'язаних із використанням об'єкта операційної оренди.

I розділом III ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці з орендної плати, сплаченої платнику ЄП.

Олена БОНДАРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру