• Посилання скопійовано

Чи потрібно утримувати штраф за неправомірне застосування ПСП без заяви працівника?

Підприємство отримало повідомлення за формою ФП (працівник подав заяву на застосування ПСП за двома місцями роботи). Які дії підприємства, якщо працівник не планує подавати заяву про відмову від ПСП та поновлювати право на неї? Чи потрібно утримувати штраф? Чи потрібно відповідати податковому органу на повідомлення?

Згідно з пп. 169.2.4 ПКУ, якщо платник податку порушує правила застосування ПСП, внаслідок чого, зокрема, податкова соціальна пільга застосовується за кількома місцями отримання доходів, він втрачає право на отримання ПСП за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування ПСП поновлюється.

Платник податку може поновити право на застосування ПСП, якщо подасть заяву про відмову від пільги всім роботодавцям із зазначенням місяця, коли відбулося порушення, на підставі чого кожен роботодавець нараховує й утримує відповідну суму недоплати податку та штраф у розмірі 100% суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку, а в разі коли суми виплати немає, — за рахунок наступних виплат.

Якщо суми недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку, то вони включаються до річної податкової декларації платника податку. А право на застосування ПСП поновлюється з податкового місяця, наступного за місяцем, в якому сума недоплати та штраф повністю погашаються.

При цьому податківці у листі від 01.12.2016 р. №26495/6/99-99-17-01-15 роз'яснювали, що у разі застосування ПСП працівником більш ніж за одним місцем роботи штрафна санкція в розмірі 100% суми недоплати за відповідний період застосовуватиметься до фізособи незалежно від того, планує такий працівник поновлювати право на отримання ПСП, чи ні (утримує та сплачує штраф сам податковий агент). Крім того, якщо працівник ще продовжує працювати, підприємство має провести перерахунок суми ПДФО в межах пп. 169.4.3 ПКУ з утриманням суми податку з доходу працівника та коригуванням показників ф. №1ДФ відповідних періодів, незалежно від наявності заяви від нього. Якщо працівник не подає заяву, то штраф утримується на підставі повідомлення за формою ФП.

Суму утриманої недоплати, перерахована до бюджету, відображають у податковому розрахунку за звітний період, у якому це перерахування фактично відбулося.

Таким чином, незалежно від заяви працівника підприємство має:

припинити застосування ПСП до доходу працівника;

провести перерахунок сум утриманого податку у зв'язку зі скасуванням ПСП за минулі періоди;

за наявності доходу утримати та сплатити суми податку та штрафу до бюджету;

внести виправлення за минулі періоди до ф. №1ДФ.

За виконання зазначенних вимог штрафи, передбачені п. 119.1 ПКУ, до податкового агента не застосовуються.

Відповідати на повідомлення податківців за формою ФП не потрібно.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру