• Посилання скопійовано

Чи потрібно ФОПу дисконтувати заборгованість за кредитом?

ФОП, платник ЄП III групи та неплатник ПДВ, отримав кредит за програмою «5-7-9%». Чи потрібно дисконтувати такі зобов'язання підприємцю?

Обов'язок дисконтування заборгованості, тобто приведення вартості майбутніх боргів до значення на теперішній момент, передбачено П(С)БО 28. Але п. 2 П(С)БО 28 (як і всіх інших П(С)БО) передбачено, що норми Положення застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності). Тобто вимоги НП(С)БО поширюються лише на юридичних осіб. Фізособи-підприємці їх не застосовують.

Крім того, п. 1 П(С)БО 28 встановлено, що цим П(С)БО визначено методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зменшення корисності активів та її розкриття у фінансовій звітності. А фізособи-підприємці бухгалтерського обліку не ведуть і відповідно фінансової звітності не складають.

Отже, фізичній особі — підприємцю, незалежно від його системи оподаткування дисконтувати заборгованість (як дебіторську, так і кредиторську, незалежно від строку повернення) не потрібно. Обов'язок дисконтувати заборгованість поширюється виключно на юридичних осіб.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру