• Посилання скопійовано

Суть справи

Black Friday — облік
Період знижок та тотального розпродажу у роздрібних та інтернет-магазинах закінчився, давши можливість отримати додатковий прибуток за рахунок збільшення товарообігу. А бухгалтеру час перевірити, чи все проведено в обліку правильно, звернувши увагу на низку моментів.

Карантинна допомога і середня зарплата
За допомогою для своїх працівників до центрів зайнятості звернулося багато роботодавців. I їх тепер цікавить, чи треба було відображати цю допомогу у власному обліку та як її виплата вплине на інші доходи працівників, що розраховуються зі середньої зарплати.

Iнвентаризація запасів у 2020 році
Плануєте інвентаризацію запасів? Що потрібно перевіряти, як її документально оформити та як правильно відобразити в обліку результати інвентаризації — читайте далі у статті.

Прийнято нульову ставку для нерухомості
Податок на нерухоме майно є місцевим податком. Граничні розміри податку встановлено ПКУ, проте конкретні ставки податку визначають органи місцевого самоврядування. З'ясуймо, чи треба юрособі подавати декларацію з податку на нерухомість, якщо ставка на 2021 рік становить 0%.

Як ПРРО створює контрольну стрічку
З 24 листопада почали діяти зміни до Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків до органів Державної податкової служби. Проаналізуймо, що саме змінилося.

Новий порядок реєстрації оренди землі
Мін'юст нагадує, що у зв'язку зі змінами щодо держреєстрації права оренди та поновлення строку дії таких договорів було внесено зміни до Державного реєстру речових прав. Причому дата реєстрації залежить від дати укладення договору, а поновлення оренди земель приватної власності здійснюється автоматично без додаткових угод.

Повернення товару колишньому платнику ЄП
В IПК від 26.11.2020 р. №4852/IПК/99-00-04-02-02-06 (див. «ДК» №49/2020) податківці повідомляють: якщо юрособа у I кварталі 2020 року перебувала на ЄП за ставкою 3% і задекларувала дохід у розмірі коштів, отриманих за відвантажений товар, а у II кварталі 2020 року, перебуваючи вже на загальній системі, повертає покупцю кошти й отримує товар, операція при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток визначається вже за правилами бухгалтерського обліку.

Як зареєструвати ТОВ онлайн
Ознайомившись з інформацією, наданою Мін'юстом щодо електронної реєстрації ТОВ, ми вирішили перевірити її та порівняли два портали — «Онлайн Будинок Юстиції» та Портал «Дія». Про результати нашого експерименту читайте нижче.

Як подати звітність без директора/головбуха?
Податківці в IПК від 17.11.2020 р. №4706/IПК/99-00-12-02-01-06 (див. «ДК» №49/2020) проконсультували, яким чином особа, уповноважена виконувати обов'язки директора або головного бухгалтера, може підписувати звітність в електронній формі на час відсутності зазначених осіб. Крім того, вони розглянули, чи треба в такому разі подавати ф. №1-ОПП.

Зарплатний рахунок під арештом: як діяти?
Тему арешту рахунків підприємств-боржників ми розглядали неодноразово. Але цього разу Верховний Суд навів чіткі дії таких боржників для зняття арешту з їхніх рахунків з метою відновлення виплати працівникам зарплати. ВС наполягає, що арешт зніматимуть лише на суму боргу із зарплати. Про повне розблокування не йдеться.

До змісту номеру