• Посилання скопійовано

Податкові наслідки невикористання ОЗ після введення в експлуатацію

Підприємство придбало перенавантажувач, який після ТО було введено в експлуатацію. При цьому придбання та списання ПММ не відбувалося, але амортизація нараховувалася. Які можуть виникнути податкові наслідки?

Бухоблік та податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об'єкт оподаткування податком на прибуток визначають шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Абзацом 4 п. 29 П(С)БО 7 визначено, що нарахування амортизації припиняють починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію. Тобто в бухгалтерському обліку не передбачено зупинення нарахування амортизації на час невикористання або простою ОЗ (що не пов'язано з його реконструкцією, модернізацією, добудовою, дообладнанням, консервацією).

Разом з тим для тих платників, які визначають різниці, пунктами 138.1 та 138.2 ПКУ передбачено такі коригування фінрезультату на суми нарахованої амортизації:

— фінансовий результат до оподаткування збільшують на суму нарахованої амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;

— фінансовий результат до оподаткування зменшують на суму розрахованої амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Зокрема, п. 138.3 ПКУ встановлюються такі особливості нарахування «податкової» амортизації:

— для амортизації встановлено мінімально допустимі строки амортизації основних засобів (пп. 138.3.3 ПКУ);

— для нарахування амортизації вартість основних засобів та нематеріальних активів визначають без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку;

— не підлягають податкові амортизації ОЗ, які не призначені для використання в госпдіяльності платника.

З 23.05.2020 р. амортизацію не нараховують за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв'язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням та консервацією. А з 08.08.2020 р. нарахування «податкової» амортизації припиняють лише у зв'язку з їх консервацією.

А в цьому випадку не здійснюють модернізацію, реконструкцію, добудову, дообладнання або консервацію ОЗ, тож підстав для ненарахування амортизації як у бухобліку, так і за правилами п. 138.3 ПКУ, немає.

Тому якщо підприємство застосовує податкові різниці, в тому числі і за періоди, в які ОЗ не використовувало, слід збільшити фінрезультат на суму нарахованої у бухобліку амортизації та зменшити на суму розрахованої амортизації відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Тобто те, що ОЗ фактично не використовувався, не означає, що не треба нараховувати амортизацію на такі основні засоби (як у бухгалтерському, так і в податковому обліку). Крім того, такі ОЗ і далі вважаються такими, що використовуються в господарській діяльності платника податку.

Податок на додану вартість

Згідно з пп. «г» п. 198.5 ПКУ, платник податку зобов'язаний нарахувати ПЗ з ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, якщо необоротні активи, придбані з ПДВ, призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ). При цьому важливо пам'ятати: хоча ОЗ й не використовувалися, вони, як і раніше, перебувають у статусі таких, що призначаються для використання у госпдіяльності підприємства. А отже, і підстав для нарахування ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ у підприємства немає.

Податківці в IПК від 23.03.2020 р. №1195/6/99-00-07-03-02-06/IПК (див. «ДК» №13/2020, коментар «ДК») говорили про необхідність нарахування ПЗ з ПДВ лише у разі консервації ОЗ. Хоча й такий підхід є доволі спірним. Тому в цьому разі жодних податкових наслідків з ПДВ від того, що ОЗ після введення в експлуатацію, не використовувалися, не виникає.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру