• Посилання скопійовано

Чи можна зберігати кошти у скриньці РРО?

Чи може залишатися готівка у скриньці РРО, якщо каса закривається о 23:55 до 8:00? Чи потрібно о 23:55 проводити обнулення касового апарата?

Згідно з п. 6 розділу III Порядку №5471 операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту (тобто зранку).

Також харківські податківці в IПК від 21.03.2019 р. №1145/IПК/20-40-14-10-21 зазначали, що у разі якщо технічні можливості РРО забезпечують в автоматичному режимі перенесення залишків коштів з кінця робочого дня на початок робочого дня і фактично готівкові кошти не вносяться або не видаються з місця проведення розрахунків, то операції «службове внесення» або «службова видача» можна не проводити. Те саме, на нашу думку, стосується і випадків складання Z-звіту наприкінці зміни та на початку нової зміни протягом дня.

Тобто Порядком №547 передбачено можливість зберігання коштів (наприклад, уночі, після закриття зміни) безпосередньо у скриньці РРО.

I заборони на зберігання коштів у скриньці РРО у Положенні №1482 не встановлено.

1 Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Таким чином, підприємство може зберігати кошти вночі (з 23.55 до 8-ї ранку) за умови, що сума таких коштів не перевищує встановленого ліміту каси. При цьому о 23:55 виконується Z-звіт, а о 8-й ранку здійснюється операція «службове внесення» на суму коштів, що перебувають у скриньці РРО на 8-му ранку (якщо РРО не забезпечує в автоматичному режимі перенесення залишків коштів з кінця робочого дня на його початок).

До речі, згідно з п. 54 Положення №148 готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо її здано в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або видано для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку й одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов'язані з діяльністю підприємства.

Готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона надійшла до кас підприємств у вихідні та святкові дні та здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків наступного робочого дня банку та підприємства або видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку й одночасного отримання з каси банку) наступного робочого дня на потреби, пов'язані з діяльністю підприємства.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру