• Посилання скопійовано

Строки надання підтвердних документів за благодійною допомогою на закупівлю ліків

Благодійний фонд планує надати благодійну допомогу у вигляді коштів фізособі для придбання ліків. Протягом якого періоду з дати отримання коштів отримувач повинен надати фонду документи, що підтверджують закупівлю ліків?

Насамперед зазначимо, що згідно з пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, що надається резидентами — юридичними чи фізичними особами у будь-якій сумі (вартості) закладу охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю) у розмірах, що не перекриваються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.

Тобто така благодійна допомога має надаватися безпосередньо закладу охорони здоров'я як компенсація вартості ліків, а не коштами самому платникові податків. Строки використання такої благодійної допомоги встановлено пп. 170.7.5 ПКУ.

Зокрема, набувач цільової благодійної допомоги у вигляді коштів має право на її використання протягом строку, встановленого умовами такої допомоги, але не більше ніж 12 календарних місяців, наступних за місяцем отримання такої допомоги, крім допомоги, наданої на лікування, право на використання якої становить не більше ніж 24 календарних місяців, наступних за місяцем отримання такої допомоги, за винятком отримання благодійної допомоги у вигляді ендавменту. Якщо цільова благодійна допомога у вигляді коштів не використовується її набувачем протягом такого строку та не повертається благодійникові до його закінчення, то такий набувач зобов'язаний включити невикористану суму такої допомоги до складу загального річного оподатковуваного доходу та сплатити відповідний податок.

Цільову допомогу на лікування, яку може бути надано і коштами платникові податків як компенсація вартості придбання ліків, передбачено пп. 165.1.19 ПКУ. У такому разі конкретних строків надання підтвердних документів або використання надання коштів не встановлено.

Тому вважаємо, що варто опиратися на установчі документи благодійного фонду та строки надання документів, що передбачені внутрішніми положеннями про надання благодійної допомоги.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру