• Посилання скопійовано

Чи потрібен наказ про облікову політику малому підприємству?

Якою датою можна затвердити наказ про облікову політику, якщо підприємство створено 2018 року, але облікова політика не затверджувалась? I чи потрібно затверджувати її малому підприємству на спрощеній системі оподаткування?

Облікова політика потрібна будь-якому підприємству. Де-факто кожне підприємство, якому доводилося обирати одну облікову альтернативу з-поміж кількох дозволених, уже тим самим формує свою облікову політику, навіть якщо воно і не видає про це окремого наказу.

За звичайних умов наказ про облікову політику складають або на дату держреєстрації підприємства, або на початок будь-якого звітного року, — щоб застосовувати нову політику з початку нового звітного періоду. Проте на практиці може бути й інакше.

Для зміни облікової політики мають бути достатні підстави. Випадки, коли можна змінити облікову політику, зазначено у п. 9 П(С)БО 6:

— якщо змінюються статутні вимоги;

— якщо змінюються вимоги органу, який затверджує положення (стандарти) бухгалтерського обліку;

— якщо зміни забезпечать достовірне відображення подій або операцій у фінансовій звітності підприємства.

Наприклад, якщо підприємство в середині звітного періоду виявило, що поточна облікова політика не забезпечує достовірного відображення подій або операцій у фінансовій звітності, воно має змінити облікову політику таким чином, щоб виправити це.

Відповідно до п. 11 П(С)БО 6 облікова політика застосовується щодо подій та операцій з моменту їх виникнення. Тобто в разі такої зміни облікової політики слід буде виправити всю минулу фінансову звітність, перерахувавши всі такі операції за новою обліковою політикою.

Якщо наказ про облікову політику не було затверджено, його краще затвердити з нового звітного року, тобто у перший робочий день січня.

Обов'язку щодо затвердження наказу про облікову політику немає, відповідальності за незатвердження — теж немає. Є лише відповідальність за неправильне ведення бухобліку та складання недостовірної фінзвітності, але правильно вести облік та складати достовірну фінзвітність можна і без затвердженого наказу про облікову політику. Головне — приймати правильні та фахові рішення у тих випадках, в яких правила бухобліку передбачають вибір з-поміж кількох можливих альтернатив, і тим самим буде забезпечено достовірність фінансової звітності. Також важливо дотримуватися приписів п. 9 П(С)БО 6 і не змінювати раніше обраних альтернатив без достатніх на те підстав.

Докладніше про облікову політику ми писали у «ДК» №50/2017. Там само наводили зразок наказу про облікову політику. Проте пам'ятайте, що кожне підприємство є унікальним, тож має складати облікову політику самостійно, з урахуванням своїх подій та операцій, а також професійного судження керівництва фахівців з обліку.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру