• Посилання скопійовано

Складення Z-звіту на ПРРО у дні, коли немає розрахункових операцій

ФОП на III групі ЄП здійснює інтернет-торгівлю та використовує ПРРО. Чи зобов'язаний він відкривати щодня робочу зміну, потім закривати і відправляти нульовий Z-звіт у дні, коли розрахункових операцій немає?

Фіскальні звітні чеки (Z-звіти) створюють лише у разі здійснення розрахункових операцій (див. п. 9 ст. 3 Закону про РРО1). Виходить, якщо розрахункових операцій не було, нульовий Z-звіт створювати не потрібно.

До того ж створювати такий звіт небезпечно. Наприклад, в IПК ГУ ДФС у Запорізькій області від 14.02.2018 р. №615/IПК/08-01-14-07-13 (див. «ДК» №24/2018) зазначено, що передача Z-звітів з нульовими показниками або несвоєчасна передача контрольно-звітної інформації (Z-звіт) до органів податкової служби дротовими або бездротовими каналами зв'язку є підставою для проведення фактичної перевірки органами ДФС. Підстава — пп. 80.2.4 ПКУ.

До речі, щодо цього в п. 1 розд. IV Порядку застосування ПРРО2 сказано конкретніше: суб'єкт господарювання зобов'язаний щоденно створювати фіскальні звітні чеки/фіскальні звіти у разі здійснення розрахункових операцій.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. №317.

Отже, якщо розрахункових операцій немає, то й фіскальні звітні чеки/фіскальні звіти створювати не обов'язково.

Перш ніж реєструвати розрахункові документи, ПРРО треба перевести у фіскальний режим роботи, відкривши робочу зміну шляхом формування та надіслання до податкової Повідомлення за формою №3-ПРРО (п. 3 розд. IV Порядку застосування ПРРО).

Для закриття зміни слід сформувати фіскальний звітний чек/фіскальний звіт на надіслати його на реєстрацію до податкової (п. 5 розд. IV Порядку застосування ПРРО).

З наведеного випливає, що ФОП може не відкривати робочу зміну в ті дні, за які він не здійснює розрахункових операцій. А отже, за такі дні й не доведеться формувати нульового Z-звіту. А відкрити зміну можна безпосередньо перед здійсненням розрахункової операції. Відкривати її «про запас», очікуючи на можливі операції, немає сенсу. Повідомляти податкову про такий графік роботи не потрібно.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру