• Посилання скопійовано

Придбання автомобіля та надання його в погодинну оренду: які особливості?

ТОВ на загальній системі придбало легкове авто і планує здавати його в оренду погодинно фізособам. Якими документами оформляти цю операцію та як оподатковувати?

Придбання автомобіля

Про те, як оформити придбання автомобіля, ми писали у «ДК» №32/2020.

У разі придбання (оренди) юрособою транспортного засобу для своїх господарських потреб чи потреб відокремленого підрозділу (філії) повідомлення за ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після придбання (оформлення договору оренди) за основним місцем обліку такої юрособи.

Нагадаємо, що з 01.01.2020 р. діють нові ставки пенсійного збору за першу реєстрацію легкового автомобіля залежно від його вартості:

  • не перевищує або дорівнює 346830 грн — 3%;
  • більше ніж 346830 грн, але не перевищує або дорівнює 609580 грн — 4%;
  • більше ніж 609580 грн — 5%.

Надання автомобіля в оренду погодинно

Операція з надання автомобіля у погодинну оренду фізособам має ознаки договору прокату. Надання майна у прокат регламентується ЦКУ, параграфом 2 глави 58 «Найм (оренда)». Прокат є одним із видів договору найму (оренди), тому на нього поширюються загальні правила надання майна в оренду з параграфа 1 глави 58 ЦКУ, які не суперечать спеціальним правилам надання майна у прокат.

За договором прокату наймодавець, який провадить діяльність із передачі речей у найм, передає або зобов'язується передати рухому річ наймачу в користування за плату на певний строк (ч. 1 ст. 787 ЦКУ).

У прокат можна надати авто для використання для особистих або виробничих потреб. В останньому випадку це має бути зазначено у договорі (ч. 2 ст. 788 ЦКУ).

Клієнт (наймач авто) не має права на укладення договору піднайму (ч. 1 ст. 791 ЦКУ). Це означає, що автомобіль не може бути взятий у прокат з метою подальшого здавання його в суборенду, але наймач може перевозити вантажі або пасажирів. Головне, щоб під час такого використання автомобіль не передавався у користування іншим особам.

На нашу думку, на договір прокату автомобіля не повинні поширюватися норми про нотаріальне посвідчення договорів оренди авто з фізособами (ст. 799 ЦКУ), бо тут діють спеціальні правила ст. 787 ЦКУ, що встановлюють специфіку укладення договорів прокату — це публічний договір приєднання, що не потребує нотаріального посвідчення. Автомобіль на умовах прокату може надаватися на короткий строк, який може становити один день чи кілька годин. У таких відносинах застосування нотаріальної форми не відповідало б їх характеру. Але питання нотаріального посвідчення договору прокату автомобіля залишається недостатньо врегульованим та дискусійним, позаяк є пряма норма ст. 799 ЦКУ про нотаріальне посвідчення оренди автомобіля.

Щодо документального оформлення послуг прокату автомобіля, то на цей прокат не поширюються нормативні документи, які врегульовують відносини прокату взагалі, а саме Правила побутового обслуговування населення, затверджені постановою КМУ від 16.05.94 р. №313, Порядок надання в тимчасове користування громадянам предметів культурно-побутового призначення та господарського застосування, затверджений наказом Укрсоюзсервісу від 16.12.99 р. №46.

Тож підприємству доведеться самостійно розробити первинні документи щодо прокату автомобіля, з урахуванням норм п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2.4 Положення №881.

Основним документом, що підтверджує факт передачі авто у прокат і повернення його від наймача, буде акт приймання-передачі автомобіля.

У такому акті варто зазначити вартість відшкодування за втрату чи пошкодження (за одиницю) певних деталей автомобіля. Проте, на нашу думку, ці моменти краще узгодити в договорі прокату, бо згідно з ч. 3 ст. 22 ЦКУ збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі. Якщо сума відшкодування завданих збитків установлюється в розмірі більше ніж сума реальних збитків та з урахуванням упущеної вигоди, то такий підвищений розмір відшкодування краще визначити в договорі.

При здійсненні розрахунків за надання автомобіля у прокат у готівковій чи безготівковій формі (банківськими платіжними картками) згідно зі ст. 2 Закону про РРО2 прокатник зобов'язаний реєструвати такі розрахунки через РРО і видавати наймачеві чек РРО.

1 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88.

2 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Якщо оплата здійснюватиметься у безготівковій формі через касу банку, РРО не застосовується. Так само РРО не потрібен при оплаті за прокат через платіжний термінал (ПТКС), що належить банку (докладніше див. «ДК» №37/2020).

Бухгалтерський облік та оподаткування операцій з надання автомобіля у короткострокову оренду (прокат) здійснюються за загальними правилами для обліку та оподаткування операцій з надання послуг. Бухгалтерські записи будуть такі:

за умови оплати клієнтами виставлених їм рахунків:

— Д-т 361 К-т 703 — підписання з клієнтом акта надання автомобіля в оренду після завершення строку оренди;

— Д-т 703 К-т 641 — нарахування податкових зобов'язань з ПДВ;

— Д-т 311 К-т 703 — отримання оплати від клієнта на розрахунковий рахунок;

за умови розрахунків готівкою або картками, що реєструються через РРО:

— Д-т 301 (313) К-т 703 — отримання оплати з одночасним визнанням доходу від надання послуг прокату;

— Д-т 703 К-т 641 — нарахування податкових зобов'язань з ПДВ.

Дохід від надання послуг прокату збільшує фінансовий результат з метою оподаткування податком на прибуток.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру