• Посилання скопійовано

Податкова знижка на навчання: як подати декларацію?

У 2020 році платник податків сплатив за навчання у виші та проживання у гуртожитку доньки. Яким є порядок подання декларації для отримання податкової знижки?

Згідно з пп. 166.1.2 ПКУ підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум платник податку відображає у річній податковій декларації, яку подає до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. Податкову декларацію про майновий стан і доходи фізособа подає за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10. 2015 р. №859 (у редакції наказу Мінфіну від 25.04.2019 р. №177) (додатково див. «ДК» №37/2019).

При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платникові податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ (пп. 166.4.2 ПКУ).

Перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки, наведено у п. 166.3 ПКУ: зокрема, сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Оплата за гуртожиток не належить до послуг, що надаються у сфері освітньої діяльності, а отже, не включається до складу витрат при розрахунку податкової знижки.

Таким чином, податкова знижка надається платникові податків шляхом зменшення об'єкта оподаткування ПДФО у вигляді заробітної плати на суму витрат, наведених у п. 166.3 ПКУ, внаслідок чого відповідна сума податку з суми такого зменшення підлягає поверненню платникові податків.

Разом з тим нагадаємо, що наразі (з 01.01.2017 р.) обмеження щодо періоду, протягом якого платник податків та/або член його сім'ї першого ступеня споріднення у звітному (податковому) році навчався, не передбачено. Тобто за результатами звітного року враховуватимуться фактично понесені витрати протягом звітного року, зокрема оплата за навчання (навчальний рік/семестр), які припадають на майбутні календарні роки.

Таким чином, платник податку для отримання податкової знижки подає до 31 грудня 2021 року декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік, в якій, зокрема, зазначає:

— відомості щодо доходу, нарахованого (виплаченого, наданого) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховані (виплачені, надані) у зв'язку з трудовими відносинами, — рядки 10 та 10.1 розділу II та рядок 12 розділу III декларації;

— суму податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб у зв'язку з використанням права на податкову знижку — рядок 14 розділу V декларації;

— суму податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету за результатами звітного (податкового) року, — рядок 18.2 розділу V декларації;

— реквізити для повернення суми податку у розділі VII декларації;

— розрахунок розміру податкової знижки у додатку Ф3 декларації.

У додатку Ф3 при понесенні витрат на навчання наводить їх вартість у категорії 3 рядка 1 розділу I додатка Ф3. Крім того, у розділі II додатка Ф3 наводить інформацію про:

— загальну суму витрат протягом звітного року згідно з переліком у п. 166.3 ПКУ;

— суму нарахованої заробітної плати, зменшеної з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ (тобто за мінусом ПСП);

— суму ПДФО, яку було утримано із заробітної плати;

— суму витрат платника податку — резидента, дозволених для включення до податкової знижки у межах отриманої заробітної плати;

— суму податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання у зв'язку з використанням права на податкову знижку.

Суму податку має бути зараховано на рахунок платника податку або надіслано йому поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Документальне підтвердження понесених витрат

Понесені витрати має бути підтверджено відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов'язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Зверніть увагу, що копії таких документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом із податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але зберігаються платником податку протягом трьох років з дати подання декларації.

У разі якщо відповідні витрати підтверджено електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру