• Посилання скопійовано

Чи може невідокремлений підрозділ здавати виручку на інкасацію?

Підприємство має декілька структурних підрозділів, які не мають статусу відокремленого підрозділу і здають торговельну виручку до каси підприємства. Чи мають право такі підрозділи здавати торговельну виручку через службу інкасації до банку?

Документом, який регулює ці питання, є Положення №1481.

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Відповідно до п. 15 Положення №148, готівкову виручку до банку здають підприємства. Але й відокремлені підрозділи підприємств також мають право здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас юридичних осіб або банку чи небанківської установи для її переказу та зарахування на банківські рахунки юридичних осіб.

Отже, якщо структурний підрозділ не є відокремленим, він не має права самостійно здавати виручку через службу інкасації до банку.

Але чи може структурний підрозділ бути невідокремленим?

Відповідно до пп. 2 п. 3 Положення №148, до відокремлених підрозділів належать:

1) філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України, та

2) інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

Тобто, з погляду Положення №148, відокремленим підрозділом буде будь-який структурний підрозділ, де:

— реалізуються товари, надаються послуги;

— здійснюються розрахункові операції.

У запитанні зазначено, що структурні підрозділи здають виручку. Але якщо вони здають виручку, то, очевидно, й отримують таку виручку. А якщо вони отримують виручку, то, найімовірніше, реалізують товари чи надають послуги.

Отже, якщо ці умови виконуються, то структурний підрозділ буде відокремленим підрозділом, а тому матиме право здавати виручку до банку через службу інкасації.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру