• Посилання скопійовано

Поліпшення та обладнання приміщення, орендованого для кафе: що в обліку?

Підприємство на загальній системі планує орендувати приміщення для кафе. У договорі оренди прописано, що орендар здійснює поліпшення своїм коштом, без компенсації витрат орендодавцем. Як обліковувати витрати на капітальний ремонт орендованого приміщення та на оснащення його всім необхідним для роботи кафе? Як списувати амортизацію?

Поліпшення орендованого приміщення та власні ОЗ

Слід розрізняти поліпшення самого орендованого приміщення, яке не можна буде відокремити від нього, і придбання інших основних засобів та малоцінних необоротних активів, які підприємство може використовувати в іншому приміщенні, для інших потреб тощо.

Наведемо кілька прикладів.

— Усі будівельні матеріали незалежно від їх вартості, які використовуються з метою капітального ремонту приміщення та не можуть бути відокремлені від нього, слід обліковувати як витрати на поліпшення орендованого приміщення на субрахунку 117, однією статтею, наприклад «Поліпшення орендованого приміщення за адресою…». Сюди належать, зокрема, цегла, вапно, інші будматеріали, металовироби, сантехніка тощо.

— Решта витрат на капітальний ремонт приміщення — використані МШП, списані МНМА (зокрема, дрібний будівельний інструмент та витратні матеріали до нього), заробітна плата персоналу та ЄСВ, оплата послуг сторонніх організацій, амортизація ОЗ, що використовуються у ремонті, тощо, теж знайдуть відображення на субрахунку 117 за цією самою статтею «Поліпшення орендованого приміщення за адресою…».

— Такі об'єкти, як система сигналізації, окремі кондиціонери або загальна система кондиціонування, жалюзі, інші об'єкти, які потім можна буде відокремити від цього приміщення і за потреби перенести до іншого, слід розглядати саме з цієї точки зору. Якщо ці об'єкти не можна буде відокремити від цього приміщення і воно разом із ними буде передане власникові після закінчення оренди, то їх теж слід включити до статті «Поліпшення орендованого приміщення за адресою…» на субрахунку 117. Якщо вони можуть бути відокремлені та використані в інших приміщеннях (власних або нових орендованих), то їх слід обліковувати як власні окремі об'єкти ОЗ за загальними правилами.

— Решта об'єктів, що однозначно можуть бути відокремлені від приміщення та використані в іншому місці або можуть бути продані чи передані іншим особам (меблі, виробниче обладнання, техніка тощо), обліковують як окремі об'єкти ОЗ за загальними правилами.

Нагадаємо, що всі витрати на поліпшення приміщення та придбання ОЗ спочатку накопичують на рахунку 15:

— Д-т 153 К-т 13, 20, 22, 63, 65, 66 — витрати на поліпшення орендованого приміщення, які сформують окремий об'єкт на субрах. 117 «Поліпшення орендованого приміщення за адресою…»;

— К-т 153 Д-т 117 — формування окремого об'єкта на субрах. 117 «Поліпшення орендованого приміщення за адресою …» після закінчення всіх робіт із поліпшення;

— Д-т 152 К-т 13, 20, 22, 63, 65, 66 — придбання або створення власними силами об'єктів ОЗ, які вважатимуться власними об'єктами ОЗ цього підприємства;

— Д-т 104, 106, 109 К-т 152 — введення в експлуатацію власних об'єктів ОЗ.

Термін корисного використання ОЗ

Термін корисного використання всіх об'єктів ОЗ, у тому числі й поліпшення орендованого приміщення, підприємство обирає самостійно. Відповідно до п. 4 П(С)БО 7 строк корисного використання (експлуатації) — це очікуваний період часу, протягом якого необоротні активи використовуватимуться підприємством/установою або з їх використанням буде виготовлено (виконано) очікуваний підприємством/установою обсяг продукції (робіт, послуг).

Виходячи з цього підприємство самостійно визначає, протягом якого періоду воно використовуватиме орендоване приміщення кафе та кожен з об'єктів ОЗ, які обліковуватиме на рахунку 10 (субрах. 104, 106, 109).

При цьому слід врахувати саме той строк, який виходячи з умов договору планується для використання орендованого приміщення (якщо цей термін змінюється шляхом пролонгації договору — переглядається і термін експлуатації поліпшень). Якщо цей строк сторони не визначили, тобто погодилися з тим, що оренда може тривати як завгодно довго, то можна орієнтуватися на ті строки, протягом яких приміщення кафе може фізично використовуватися до наступного капітального ремонту або його реновації. Це може бути строк 10, 12 років тощо, більше або менше, на розсуд самого підприємства.

Щодо податкових строків амортизації поліпшення орендованого майна читайте наш коментар до IПК ГУ ДФС у м. Києві від 22.10.2018 р. №4501/IПК/26-15-12-03-11 в «ДК» №45/2018. Цей матеріал актуальний для тих платників податку на прибуток, які коригують фінрезультат з метою оподаткування.

Для кожного з об'єктів, які обліковуватимуться як власні ОЗ (наприклад, охоронна система, кондиціонери, обладнання, техніка тощо), слід встановити окремий строк корисного використання такого об'єкта.

Облік амортизації ОЗ

Якщо ми говоримо про кафе, то метою його діяльності є виробництво та продаж готових страв та напоїв. Отже, витрати на ведення такої діяльності обліковують як витрати на виробництво готової продукції — Д-т 23 К-т 13, 20, 22, 63, 65, 66 тощо.

Тому й амортизація всіх ОЗ, у тому числі й поліпшення орендованого приміщення, списують на рахунок 23.

Про загальновиробничі витрати ми писали у статтях «Облік загальновиробничих витрат» у «ДК» №41/2015, і «Бази розподілу накладних витрат» у «ДК» №45/2015.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру