• Посилання скопійовано

Чи повинен бухгалтер за договором ЦПХ реєструватися як суб'єкт первинного фінмоніторингу?

На підприємстві, яке перебуває у стадії ліквідації, у штатному розписі немає штатної одиниці бухгалтера. Чи може ліквідатор прийняти бухгалтера за договором ЦПХ для формування звітів з ЄСВ, ПДВ, статистичної звітності? Чи потрібно бухгалтеру за договором цивільно-правового характеру реєструватися як суб'єкту первинного фінмоніторингу?

Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів (ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік1).

1 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Тобто зазначеною статтею передбачено, зокрема, користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи.

Цивільно-правові відносини між працівником та суб'єктом господарювання регламентовано ЦКУ.

У разі укладення такого виду правовідносин працівник зобов'язується виконати певну роботу або надати послугу, а роботодавець — оплатити її. Сторони укладають письмовий договір. Предметом договору є кінцевий результат або послуга.

За виконання роботи або надання послуги виконавець отримує винагороду. Розмір винагороди визначається договором та не залежить від розміру мінімальної заробітної плати. Термін оплати зазначається в договорі.

При укладенні цивільно-правової угоди роботодавець не зобов'язаний забезпечувати такому працівникові належні та безпечні умови праці. Працівник, який погоджується виконувати роботу чи надавати послугу за умовами цивільно-правового договору, самостійно організовує процес роботи, її виконання та забезпечує результат.

Цивільно-правовий договір суб'єкт господарювання має право укладати лише для виконання конкретної роботи, спрямованої на одержання результату праці.

У разі досягнення мети договір вважається виконаним. Дія договору припиняється. Тобто цивільно-правовий договір застосовується для реалізації визначених (найчастіше разових) робіт.

Отже, якщо виникла необхідність в отриманні одноразових бухгалтерських послуг, вводити штатну одиницю для бухгалтера не потрібно, достатньо укласти договір ЦПХ (договір про надання послуг) з фізичною особою або фізичною особою — підприємцем.

Нагадаємо: у разі якщо ліквідатор укладе договір про надання бухгалтерських послуг зі звичайною фізособою (не ФОПом), то ліквідатор щодо такої особи буде податковим агентом зі сплати до бюджету ПДФО та ВЗ зі суми винагороди.

При цьому потрібно правильно скласти договір та передбачити всі умови, щоб надалі під час перевірки його не визнали трудовим. Нещодавно Третій апеляційний адміністративний суд (м. Дніпро) розглядав скаргу Управління Держпраці на рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду за позовом одного з фермерських господарств про скасування постанови Держпраці в області щодо накладення штрафної санкції за підміну трудових відносин цивільно-правовими (про підміну трудових відносин із бухгалтером). Під час розгляду справи колегія дійшла висновку, що наявні у справі докази свідчать про доведеність факту виконання трудових обов'язків без укладення трудового договору та повідомлення ДПС. Це вказує на порушення законодавства про працю1.

Таким чином, для невизнання договору трудовим у ньому варто зазначити:

— істотні умови: предмет договору, суму винагороди, порядок виплати винагороди, права й обов'язки сторін, порядок урегулювання спорів, відповідальність сторін, строк дії договору;

— строки обробки документів і складання звітності;

— вимоги до якості послуг, що надаються;

— місце надання послуг і зберігання документів та звітності тощо.

Передача результатів наданих послуг та їх оплата здійснюються на підставі акта наданих послуг.

Підпунктом 7 ч. 2 ст. 6 Закону про фінмоніторинг у переліку осіб, які є спеціально визначеними суб'єктами первинного фінансового моніторингу, зазначено, зокрема:

— суб'єктів аудиторської діяльності;

— бухгалтерів, суб'єктів господарювання, які надають послуги з бухгалтерського обліку;

— суб'єктів господарювання, які здійснюють консультування з питань оподаткування.

Отже, бухгалтери, які надають послуги за договорами ЦПХ і не зареєстровані як ФОПи, а також суб'єкти господарювання (ФОПи та юрособи), які надають послуги у сфері бухгалтерського обліку, зобов'язані виконувати вимоги Закону про фінмоніторинг2.

1 Постанова Третього апеляційного адміністративного суду від 25.07.2019 р. у справі №1140/2760/18.

2 Закон України від 06.12.2019 р. №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Пунктом 1 ч. 2 ст. 8 Закону про фінмоніторинг суб'єкти фінансового моніторингу зобов'язані стати на облік у державній службі фінансового моніторингу України.

Але навіть якщо вони на облік ще не стали, то наразі за відсутність поставлення на облік у Держфінмоніторингу Законом про фінмоніторинг окремої відповідальності не встановлено. Докладно про це ми писали у «ДК» №18-19/2020.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру