• Посилання скопійовано

Як оприбуткувати торгову виручку з РРО до каси, якщо Z-звіт обнулює залишок готівки в РРО?

Касир вилучає денну виручку з РРО, робить Z-звіт і оприбутковує в повному обсязі до каси підприємства. Чи потрібно робити «службову видачу», якщо в Z-звіті зазначено «обнулено»? Який субрахунок має бути зазначено в ПКО при оприбуткуванні виручки до каси? Чи не буде це порушенням, що потягне за собою штраф у 5-кратному розмірі? Як заповнити ПКО на оприбуткування виручки з РРО?

Щодо операції «службова видача»

Внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків має реєструватися через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов'язані з проведенням розрахункових операцій. Про це ДФС нагадала в IПК від 30.11.2018 р. №5068/6/99-99-14-05-01-15/IПК.

Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту. Отже, якщо на момент проведення Z-звіту готівкові кошти, отримані за проведені розрахункові операції протягом робочого дня/зміни, перебувають на місці проведення розрахунків, обов'язковості операції «службова видача» немає. Якщо програмне забезпечення РРО при проведенні Z-звіту обнулює суму грошової скриньки («кінцевий залишок»), то необхідно виконати операцію «службове внесення». Якщо версія програмного забезпечення РРО не обнулює «кінцевого залишку», тоді сума грошової скриньки автоматично зберігається у пам'яті РРО.

Тому операція «службова видача» перед Z-звітом на РРО не проводиться, якщо його програмне забезпечення обнулює суму грошової скриньки. Але якщо програмне забезпечення РРО таку операцію не проводить, то суб'єкту господарювання необхідно до обнулення РРО проводити операцію «службова видача», а після виконання Z-звіту — операцію «службове внесення».

Щодо введення додаткових субрахунків для обліку готівки

Відповідно до розділу I Iнструкції №2911, субрахунки використовуються підприємствами виходячи з потреб управління, контролю, аналізу й звітності, та можуть ними доповнюватися введенням нових субрахунків (рахунків другого, третього порядку) зі збереженням кодів (номерів) субрахунків Плану рахунків. Порядок ведення аналітичного обліку та кореспонденції рахунків, що не наведена в Iнструкції, встановлюється підприємством, виходячи з норм цієї Iнструкції, положень (стандартів) бухгалтерського обліку, інших нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку та управлінських потреб.

1 Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. №291.

Отже, підприємства можуть самостійно вводити субрахунки другого порядку до субрахунку 301 «Готівка в національній валюті» та кодувати їх цифрами або літерами, наприклад:

— 3011 — готівка в касі підприємства та 3012 — готівка в скриньці РРО або 301/каса та 301/РРО відповідно.

Застосування таких субрахунків слід зафіксувати в наказі про облікову політику або в окремому наказі керівника.

Щодо скасування п'ятикратного штрафу за неоприбуткування готівки

З 23.06.2019 р. набрав чинності Указ Президента від 20.06.2019 р. №418/2019, яким скасовано низку попередніх указів, зокрема, Указ від 12.06.95 р. №436 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки». Указом №436, зокрема, було встановлено застосування штрафу за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки — у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Отже, фінансова відповідальність за порушення норм використання готівки скасована з 23.06.2019 р.

Щодо заповнення ПКО на отприбуткування готівки з РРО до каси

У реквізиті прибуткового касового ордера «Прийнято від» зазначають прізвище, ім'я, по батькові особи, яка вносить готівку до каси. Такою особою є працівник підприємства, який здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО (зокрема, касир, продавець магазину тощо).

У реквізиті «Підстава» фіксують підставу для оприбуткування готівки (призначення платежу), яка залежить від кореспондуючого рахунку (в ситуації, яка розглядається, — 702). Тобто у цьому реквізиті — «торгова виручка згідно з Z-звітом (№ та дата)».

При оприбуткуванні готівки, отриманої під час проведення розрахункових операцій через РРО, кореспонденція субрахунків Д-т 301 К-т 361 є помилковою, бо на субрахунку 361 аналітичний облік розрахунків із покупцями та замовниками ведеться щодо кожного покупця та замовника за кожним пред'явленим до сплати рахунком.

На підставі Z-звіту готівкова виручка визнається доходом без ідентифікації покупця проведенням Д-т 3012 К-т 70 або Д-т 301/РРО К-т 70. На підставі прибуткового касового ордера готівкову виручку з РРО переносять до каси підприємства проведенням Д-т 3011 К-т 3012 або Д-т 301/каса К-т 301/РРО.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру