• Посилання скопійовано

Щодо земельного податку

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 04.09.2020 р. №3718/IПК/99-00-04-03-03-06

Щодо земельного податку

Суттєво. З 01.07.2020 р. платники ЄП II — III груп, які надають земельну ділянку та/або нерухоме майно на такій земельній ділянці в оренду, повинні сплачувати земельний податок та подавати декларацію з плати за землю.

! Платникам єдиного податку

Державна податкова служба України на звернення Товариства щодо отримання індивідуальної податкової консультації із земельного податку (далі — Податок), керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, має у власності земельну ділянку, один з видів діяльності — надання в оренду й експлуатацію власного та орендованого нерухомого майна (код КВЕД 68.20). Товариство надає в оренду частину цієї земельної ділянки іншому суб'єкту господарювання.

Товариство, посилаючись на пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Кодексу з урахуванням змін, внесених Законом України від 16 січня 2020 року №466-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі — Закон), просить надати роз'яснення щодо обов'язку нарахування, сплати та декларування податкових зобов'язань з Податку за площу земельної ділянки, на якій провадиться господарська діяльність, так і за ту площу зазначеної ділянки, що надається в оренду іншій юридичній особі.

Земельний податок є обов'язковим платежем, що справляється з власників земельних ділянок, а також постійних землекористувачів (пп. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Відповідно до пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Кодексу з урахуванням змін, внесених Законом, які набирають чинності з 01.07.2020 р., платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої — третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що розташоване на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку).

Отже, починаючи з 1 липня 2020 року у платників єдиного податку другої — третьої груп, які набули у власність або у постійне користування земельну ділянку та надають її та/або нерухоме майно, що розташоване на такій земельній ділянці, в оренду, з 01.07.2020 р. виникає обов'язок сплачувати земельний податок та надавати податкову декларацію з плати за землю на загальних підставах.

Що стосується порядку обчислення розміру та сплати земельного податку платниками єдиного податку, які одночасно провадять діяльність з надання земельних ділянок в оренду (найм, позику) та використовують такі земельні ділянки для провадження господарської діяльності, відмінної від діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що розташоване на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позику), то позиція ДПС з порушеного питання така.

Кодексом визначено, що, якщо платники податку, які користуються пільгами із земельного податку, надають в оренду земельні ділянки, земельний податок за такі земельні ділянки сплачується на загальних підставах за площу земельної ділянки, переданої в оренду з урахуванням прибудинкової території (п. 284.3 ст. 284 Кодексу).

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру