• Посилання скопійовано

Щодо поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 31.08.2020 р. №3633/IПК/99-00-04-01-03-06

Щодо поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку

Суттєво. ПКУ дає платникам податків право протягом 6 місяців поновити строк на подання адмінскарги, пропущений з поважних причин, але ДПС досі не створила умов для реалізації цього права.

! Платникам податків

Державна податкова служба України розглянула звернення Товариства стосовно поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариство отримало рішення про відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) та подало скарги на такі рішення разом з клопотаннями про поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку та копіями підтвердних документів поважності причин його пропуску, в результаті чого отримало квитанції з відмовою у прийнятті таких документів.

Заявник просить надати роз'яснення щодо можливості скористатись своїм правом на поновлення з поважних причин строку на подання скарги в адміністративному порядку.

Рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку (пункт 56.1 статті 56 Кодексу).

Згідно з підпунктом 56.23.1 пункту 56.23 та пунктом 56.3 статті 56 Кодексу скарга на рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН подається до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується.

Однак відповідно до внесених змін Законом України від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» до пункту 56.3 статті 56 Кодексу платник податків має право, протягом шести місяців з дати закінчення строку, подати скаргу разом з клопотанням про поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку та копіями підтвердних документів поважності причин його пропуску (за наявності). У скарзі може міститися клопотання про поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку. Контролюючий орган вищого рівня, розглядаючи клопотання платника податків, поновлює пропущений строк на подання скарги в адміністративному порядку, якщо визнає причини його пропуску поважними.

Крім того, відповідно до підпункту 56.23.2 пункту 56.23 статті 56 Кодексу скарга на рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних розглядається в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Так, пунктом 5 Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 р. №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», визначено, що скарга подається платником податку в електронній формі засобами електронного зв'язку з урахуванням вимог законів України від 22.05.2003 р. №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг», від 05.10.2017 р. №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 р. №557 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.08.2017 р. за №959/30827.

Враховуючи зазначене, наразі ДПС вносить відповідні зміни до Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року №1165, для реалізації у найкоротші терміни можливості використання платником податків права на подання скарги разом з клопотанням про поновлення пропущеного строку для розгляду такої скарги в адміністративному порядку.

Про реалізацію зазначених змін платників податків буде проінформовано на офіційному порталі ДПС.

Разом з цим відповідно до абзаців першого, другого, п'ятого пункту 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених статтею 56 Кодексу (в частині процедури адміністративного оскарження) щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від'ємного значення з податку на додану вартість), що надійшли (надійдуть) до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених статтею 56 Кодексу.

З першого календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), перебіг строків, які зупинялися відповідно до цього пункту, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Водночас повідомляємо, що відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру