• Посилання скопійовано

Відпустка без збереження зарплати з ініціативи роботодавця: чи можливо?

Чи може роботодавець із власної ініціативи направити працівників у відпустку без збереження зарплати на час карантину?

У ст. 26 Закону про відпустки1 зазначається про відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін.

1 Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

За сімейними обставинами та з інших причин працівникові може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

У разі встановлення КМУ карантину відповідно до Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається до загального терміну, встановленого ч. 1 цієї статті.

Як бачимо, навіть у назві ст. 26 Закону про відпустки йдеться про згоду сторін, а не про ініціативу однієї зі сторін.

Мінсоцполітики у листі від 19.09.2013 р. №416/13/116-13 уточнює: «Законом України «Про відпустки» передбачено надання двох видів відпусток без збереження заробітної плати: відпусток, що надаються працівникам в силу суб'єктивного права, що належить їм за законом, тобто в обов'язковому порядку, і відпусток, що надаються за погодженням сторін (роботодавця і працівника)».

Відпустка без збереження заробітної плати, що надається працівникові в обов'язковому порядку (ст. 25 Закону), та відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін (ст. 26 Закону) надаються лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця.

Примусове відправлення працівників у відпустки без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботодавця в установленому порядку має бути притягнено до відповідальності.

Держпраці у Дніпропетровській області роз'яснює, що «кожну з цих відпусток надають лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця. А примусове відправлення працівників у відпустки без збереження зарплати — грубе порушення законодавства про працю».

Також Держпраці наголошувала, що відпустки без збереження зарплати надаються працівникам виключно на підставі їх особистої заяви. Надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати за виключною ініціативою роботодавця законодавством про працю не передбачено. Якщо працівник відмовляється написати заяву про надання йому відпустки без збереження заробітної плати, роботодавець не має права примушувати його до цього.

Отже, підприємство не може з власної ініціативи відправити працівників у відпустку без збереження зарплати навіть на період карантину.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру