• Посилання скопійовано

Чи може ФОП бути власником авторських прав?

ФОП — платник ЄП (сфера ІТ) уклав договір про створення сайту та передачу авторських прав. Чи може ФОП вважатися автором сайту та сплатити ЄП зі суми винагороди за передачу авторських прав? Є думка, що автором може бути лише фізособа і суму авторської винагороди не можна включати до доходу «єдинника», а треба сплатити з неї 18% ПДФО та 1,5% ВЗ.

Відповідно до ст. 1 Закону про авторське право1, автор — фізична особа, яка своєю творчою працею створила твір.

1 Закон України від 23.12.93 р. №3792-XII «Про авторське право і суміжні права».

Суб'єкти авторського права визначені у ст. 7 Закону про авторське право: суб'єктами авторського права є автори творів, зазначених у ч. 1 ст. 8 Закону про авторські права, їхні спадкоємці та особи, яким автори чи їхні спадкоємці передали свої авторські майнові права. У ч. 1 ст. 8 Закону про авторські права зазначено твори у галузі науки, літератури і мистецтва, в тому числі комп'ютерні програми та бази даних.

Отже, власником авторських прав на сайт як програму або базу даних може бути лише фізична особа. Відповідно, продаж авторських прав оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Утім, ФОП у сфері ІТ може укладати договори із замовником на надання послуг щодо створення такого сайту, щодо якого він не буде власником авторських прав. Такий договір буде доречним у тому разі, якщо замовник має бажання створити власний сайт за своїм задумом і наймає для цього стороннього виконавця, який лише виконує роботу зі створення сайту за вказівками замовника. Якщо надання таких послуг є підприємницькою діяльністю ФОП, то дохід від таких послуг оподатковується єдиним податком на загальних підставах.

В іншому разі, коли фізособа сама створила сайт за власним задумом, а потім продає вже готовий сайт іншій особі, то це вже буде продаж авторських прав на такий сайт, оподатковується він як дохід фізособи від продажу нематеріального активу — ПДФО за ставкою 18% і ВЗ за ставкою 1,5%.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру