• Посилання скопійовано

Чи треба роздруковувати платіжні доручення?

Чи треба роздруковувати та посвідчувати платіжні доручення, які були оплачені через клієнт-банк за умови наявності щомісячної виписки банку?

Згідно з пп. 44.1 ПКУ для потреб оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формувати показники податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що зазначено вище.

Що ж є первинним документом? Первинний документ — документ, який містить відомості про господарську операцію.

І первинний документ повинен мати всі відповідні обов'язкові реквізити:

  • назву документа (форми);
  • дату складання;
  • назву підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Своєю чергою, в УПК №5831 зазначається, що виписки з особових рахунків клієнтів, які є регістрами аналітичного обліку, вміщують записи про операції, здійснені протягом операційного дня, та є підтвердженням виконаних за день операцій і призначаються для видачі або надсилання клієнту. Порядок, періодичність друкування та форма надання виписок (у паперовій чи електронній формі) з особових рахунків клієнтів обумовлюються договором банківського рахунку, що укладається між банком і клієнтом під час відкриття рахунку.

1 Узагальнююча податкова консультація щодо використання банківських виписок як первинних документів, затверджена наказом ДПСУ від 05.07.2012 р. №583.

Крім того, уточнюється, що виписка з особового рахунку клієнта банку може бути документом, що підтверджує суму витрат на оплату банківських послуг з розрахунково-касового обслуговування, за умови зазначення в ній інформації про надання банком таких послуг, сум операцій та заповнення обов'язкових реквізитів.

Отже, банківська виписка є первинним документом, на підставі якого в обліку відображають суми платежів, а також витрати на розрахунково-касове обслуговування банку. Роздруковувати та підписувати кожне платіжне доручення не потрібно.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру