• Посилання скопійовано

Виправлення помилки в декларації «єдинника»

Платник єдиного податку завищив суму значення сплаченого податку попереднього періоду. Було проведено доплату податку і накладено штраф (3%) з кодом 140 та подано уточнюючу декларацію, в якій зазначено правильні показники і розраховано суму штрафу. Проте в електронному кабінеті сплачена сума відображається як переплата. Які дії платника податку?

Порядок подання УР

У заголовній частині уточнюючої декларації у полі «уточнююча» ставиться позначка «х», а в полі 3 зазначається звітний період, за який виправляються помилки.

У цій декларації платник податку наводить правильні показники господарської діяльності за звітний (податковий) період (зокрема, показник суми податку за попередній період) та визначає:

— податкове зобов'язання за звітний (податковий) період, що уточнюється в розділі V декларації (рядки 08 — 14);

— суму збільшення (зменшення) податкового зобов'язання з єдиного податку у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, суму пені та штрафу (в розмірі 3% від суми збільшення) у розділі VI декларації (рядки 15 — 20).

Зокрема, розділ VI декларації заповнюється так:

— рядок 15 — помилкове значення рядка 14;

— рядок 16 — правильне значення рядка 14;

— рядок 17 — сума збільшення ПЗ з ЄП;

— рядок 19 — добуток рядка 17 на 3%.

Сплата податку та штрафу

Недоплату з ЄП, штраф (і за потреби пеню) необхідно сплатити до подання уточнюючої декларації на ті самі реквізити, що і єдиний податок.

При цьому з кодом 140 здійснюються платежі з надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску.

Згідно з пп. 14.1.175 ПКУ, податковий борг — сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Недоїмка — це сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», обчислена органом доходів і зборів у випадках, передбачених цим Законом.

Тобто з кодом 140 сплачується сума податкового боргу (недоїмки) з єдиного внеску (ЄСВ).

А у зазначеному випадку йдеться про доплату єдиного податку. Як сума недоплати, так і сума штрафу мають сплачуватися з кодом 101 «Сплата суми податків і зборів/єдиного внеску».

Водночас податківці у ЗIР (підкатегорія 102.22) зазначають, що коли у коді виду сплати припустилися помилки, але код бюджетної класифікації та розрахунковий рахунок зазначили правильно, то такий документ на переказ органом ДПС приймається до виконання і вважається, що такий платник сплачує грошове зобов'язання.

Отже, в описаній у запитанні ситуації платник податку правильно здійснив уточнення показників декларації з єдиного податку. При цьому помилка лише у коді виду нарахувань не призводить до неправильного рознесення цього платежу податківцями. У податківців, згідно з п. 76.3 ПКУ, є 30 днів на проведення камеральної перевірки такого поданого уточнюючого розрахунку, після якої в електронному кабінеті буде відображено відповідне донарахування.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру