• Посилання скопійовано

Суть справи

Фінзвітність для маленьких
Крім стандартних п'яти форм фінансової звітності, є ще скорочені форми: Фінансова звітність малого підприємства (ф. 1-м, 2-м) та Фінансова звітність мікропідприємства (ф. 1-мс, 2-мс). Поговоримо про ці форми докладніше.

Податок на нерухоме майно
Юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, не пізніше 19 лютого подають декларацію з податку на нерухоме майно на 2020 звітний податковий рік. Не зайвим буде нагадати, а можливо, й уточнити особливості сплати цього податку.

Заповнення та подання звіту за ф. №10-ПI
У які строки слід подати звіт за ф. №10-ПI? Як заповнити рядки звіту? Коли та як сплачувати штраф за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю? Чи можна включати до нормативу осіб з інвалідністю, які працюють за зовнішнім сумісництвом?

Плата за землю: відповіді на запитання
Подання декларацій із плати за землю (а вона включає в себе як земподаток, так і орендну плату за землю) не за горами. Сьогодні поговоримо про актуальні питання щодо сплати такого місцевого податку, що виникають на практиці, а також про особливості звітування на 2020 рік.

Нові трудові штрафи з 2 лютого?
2 лютого 2020 року набрав чинності Закон, яким внесено зміни до ст. 265 КЗпП щодо розміру та правил застосування штрафів за порушення трудового законодавства. Внесені зміни, як планується, значно полегшать життя роботодавців-порушників.

Виправлення помилки в декларації «єдинника»
Платник єдиного податку завищив суму значення сплаченого податку попереднього періоду. Було проведено доплату податку і накладено штраф (3%) з кодом 140 та подано уточнюючу декларацію, в якій зазначено правильні показники і розраховано суму штрафу. Проте в електронному кабінеті сплачена сума відображається як переплата. Які дії платника податку?

ФОП — продавець в Iнтернеті
Дистанційні продажі набирають обертів. На практиці виникають питання організації продажів онлайн, зокрема застосування РРО при продажу товарів через Iнтернет. В IПК від 27.01.2020 р. №301/6/99-00-05-04-01-06/IПК (див. «ДК» №06/2020) податківці намагалися з'ясувати низку питань.

Як закрити профспілку
За нормами ПКУ, профспілки у своїх статутах мають описувати процес ліквідації так, як цього вимагає пп. 133.4.1 ПКУ, хоча Закон про профспілки допускає інші варіанти. Iнакше профспілку виключать з Реєстру неприбуткових організацій і їй доведеться сплатити при ліквідації податок на прибуток у загальному порядку — попереджає ДПС в IПК від 28.10.2019 р. №1044/6/99-00-07-02-02-15/IПК (див. «ДК» №06/2020).

Як прийняти працівників на 1,5 місяця
Підприємство для виконання будівельних робіт певної складності (термін виконання — 1 — 1,5 місяця) планує найняти робітників. Як правильно оформити, аби не було запитань від контролюючих органів?

Приміщення на консервації і податок на нерухомість
Чи можна скористатися пільгою щодо звільнення від сплати податку на нерухомість за будівлі промисловості, якщо тимчасово ці приміщення не використовуються у госпдіяльності підприємства, наприклад вони законсервовані чи перебувають на реконструкції? З'ясуймо відповідь на це запитання з врахуванням позиції податківців і Верховного Суду.

До змісту номеру