• Посилання скопійовано

Що нового

Пом'якшено «трудові» штрафи

! Працедавцям

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 01.02.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України». Закон, зокрема, вносить зміни до ст. 265 КЗпП у частині зменшення розміру штрафів за окремі порушення законодавства про працю.

Докладніше див. «ДК» №06/2020.

Закон України від 12.12.2019 р. №378-IX чинний з 02.02.2020 р.


Нові критерії ризику у сфері автомобільного транспорту

! Автоперевізникам

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері автомобільного транспорту та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з безпеки на транспорті. Ними є:

— вид (категорія) колісного ТЗ як засобу провадження госпдіяльності СГ протягом останнього року, що передує плановому періоду;

— вид автобусного маршруту, за яким СГ здійснював перевезення пасажирів протягом останнього року, що передує плановому періоду;

— кількість порушень вимог ПДР щодо швидкісного режиму, технічного стану та стану водія, які виявлені протягом 2-х попередніх років;

— кількість ДТП протягом останніх 3-х років, пов'язаних з діяльністю СГ;

— кількість порушень вимог правил перевезення небезпечних вантажів та небезпечних відходів великоваговими і великогабаритними ТЗ, які виявлені протягом 2-х попередніх років;

— кількість порушень режиму праці та відпочинку водіїв, які виявлені протягом 2-х попередніх років;

— режим організації перевезень, за яким СГ здійснював перевезення пасажирів протягом останнього року;

— кількість порушень вимог правил проїзду великогабаритних та великовагових ТЗ автодорогами, вулицями та залізничними переїздами;

— кількість випадків відсутності визначеної законодавством достатньої кількості ТЗ, що використовуються для перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, які відповідають вимогам безпеки, комфортності, доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, які виявлені протягом 2-х попередніх років;

— кількість випадків використання автобусів, які не відповідають вимогам законодавства щодо безпеки, комфортності, доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, які виявлені протягом 2-х попередніх років;

— кількість випадків зупинки ТЗ не в установленому місці або на відстані від краю проїзної частини дороги, що не дає змоги зайти/вийти особі з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення до/з ТЗ, зокрема скористатися відкидною апареллю ТЗ, які виявлені протягом 2-х попередніх років;

— кількість випадків ненадання водієм допомоги під час висадки/посадки особам з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення з/до ТЗ, які виявлені протягом 2-х попередніх років.

Втратили чинність критерії розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх діяльності у сфері автомобільного транспорту та визначення періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з безпеки на транспорті, затверджені постановою КМУ від 03.09.2008 р. №790.

Постанова Кабінету Міністрів України від 15.01.2020 р. №7 чинна з 04.02.2020 р.


Скасовується дія спецсанкцій за ст. 37 Закону про ЗЕД

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін скасував дію спеціальних санкцій, застосованих до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та іноземних суб'єктів господарської діяльності відповідно до ст. 37 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» до 7 лютого 2019 року.

Стаття 37 Закону про ЗЕД була вилучена згідно із Законом про валюту, який набрав чинності 07.02.2019 р.

Постанова КМУ від 04.12.2019 р. №1180 набирає чинності 05.03.2020 р.


Держава фінансово підтримає мале підприємництво

! Малим і мікропідприємствам

Кабмін затвердив Порядок надання фінансової державної підтримки суб'єктам мікропідприємництва та малого підприємництва.

Надання фінансової державної підтримки суб'єктам мікропідприємництва та малого підприємництва (далі — суб'єкт підприємництва) здійснюється Фондом розвитку підприємництва (далі — Фонд). Для виконання вимог цього Порядку Фонд затверджує програму фінансової державної підтримки суб'єктів мікропідприємництва та малого підприємництва.

Строк, протягом якого суб'єкти підприємництва можуть звернутися за отриманням державної підтримки, становить 5 років.

Державна підтримка надається через банки, що відповідають критеріям, визначеним у додатку, та підписали з Фондом договір про співробітництво за формою, затвердженою Фондом.

Держпідтримка надається в межах отриманих Фондом коштів, передбачених у держбюджеті, у вигляді:

часткової компенсації Фондом процентних ставок за кредитами, що надаються для реалізації інвестиційних проектів суб'єктів підприємництва;

надання Фондом гарантій уповноваженим банкам на забезпечення виконання зобов'язань за кредитами, наданими суб'єктам підприємництва.

У п. 8 Порядку визначено 5 критеріїв, яким повинен відповідати суб'єкт підприємництва для отримання державної підтримки.

Сума державної підтримки, що надається суб'єкту підприємництва з урахуванням групи пов'язаних з ним контрагентів відповідно до цього Порядку та за будь-якими іншими напрямами держпідтримки та/або допомоги (незалежно від її видів та джерел), сукупно не може перевищувати за будь-який трирічний період суму, еквівалентну 200 тис. євро за офіційним курсом НБУ на останній день фінансового року.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.01.2020 р. №28 чинна з 29.01.2020 р.


Уряд вирішив, як підніматиме Україну в рейтингу «Doing Business»

! СГ

Кабмін затвердив:

план заходів щодо дерегуляції господарської діяльності та поліпшення бізнес-клімату;

план дій щодо підвищення позиції України в рейтингу Світового банку «Ведення бізнесу» («Doing Business»).

План заходів містить 128 пунктів, план дій — 26.

За підсумками попереднього року Україна піднялася в рейтингу Україна Doing Business на сім позицій і посіла 64-те місце зі 190.

Розпорядження КМУ від 04.12.2019 р. №1413-р чинне з 04.12.2019 р.


Держстимулювання створення винаходів та промислових зразків подовжено

! Винахідникам і дизайнерам

Кабмін до 30 вересня 2020 року продовжив реалізацію експериментального проекту з організації діяльності фонду державного стимулювання створення і використання винаходів (корисних моделей) та промислових зразків, запровадженого постановою КМУ від 20.06.2018 р. №500.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2019 р. №1163 чинна з 28.01.2020 р.


Суб'єкти «зеленої» енергетики мають бути в конкурентних умовах

! Енергетикам, банкам, електронним майданчикам

Кабмін затвердив:

Порядок проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки, який визначає процедуру підготовки та проведення аукціону з розподілу квоти підтримки для стимулювання виробників електричної енергії з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газу, а з використанням гідроенергії — лише мікро-, міні- та малі гідроелектростанції) з використанням електронної торгової системи, внесення та повернення безвідкличної банківської гарантії, вимоги до банків, що надають безвідкличні банківські гарантії, порядок функціонування електронної торгової системи та визначення переможця за результатами проведення аукціону, порядок укладення та публікації договору купівлі-продажу в електронній торговій системі, розмір та порядок сплати винагороди операторам авторизованих електронних майданчиків та інші питання проведення аукціонів;

Порядок відбору операторів електронних майданчиків для проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки, який визначає механізм відбору операторів електронних майданчиків для проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки, авторизації електронних майданчиків, надання доступу авторизованим електронним майданчикам до електронної торгової системи, розмір та механізм внесення плати за такий доступ.

Відповідальним за забезпечення функціонування електронної торгової системи — адміністратором електронної торгової системи визначено держпідприємство «Прозорро.Продажі».

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2019 р. №1175 чинна з 31.01.2020 р.


Зміни щодо банківської таємниці

! Банкам та їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою НБУ від 14.07.2006 р. №267.

Уточнено, що банку забороняється надавати інформацію про клієнтів іншого банку, навіть якщо вони зазначені в документах, договорах та операціях клієнта, якщо інше не зазначено в дозволі клієнта або рішенні суду, а також коли така інформація надається відповідно до вимог п. 3, 31 та 32 ч. 1 ст. 62 Закону про банки.

З 1 квітня 2020 року набирає чинності нова редакція додатка до Правил — форма Iнформації стосовно операцій за рахунком юридичної особи, фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності або фізичної особи, яка надається банками за вимогою уповноважених державних органів та осіб, визначених ч. 1 ст. 62 Закону, про банки про надання такої інформації.

Докладніше в наступному номері.

Постанова Національного банку України від 31.01.2020 р. №13 чинна з 04.02.2020 р.


Знижки з портових зборів не стосуються дунайських портів

! Судновласникам

Міністерство інфраструктури внесло зміни до Порядку справляння та розмірів ставок портових зборів, затверджених наказом Мінінфраструктури від 27.05.2013 р. №316.

Уточнено, що знижка у розмірі 50% від ставок усіх видів портових зборів, крім адміністративного, для виконання операцій з навантаження та/або розвантаження транзитних вантажів, при справлянні портових зборів на умовах, визначених п. 1.10 розд. I Порядку, застосовується для суден, що заходять у морські порти України, крім розташованих на р. Дунай.

Так само і коефіцієнт 0,8 до ставки корабельного збору застосовується для суден у закордонному плаванні груп А, Б і Г модулем до 10 тис. куб. м, крім суден, що заходять у порти, розташовані на р. Дунай.

Також з Порядку виключено норму, згідно з якою зі суден групи В за заходження в порт приписки і вихід з нього корабельний збір справляється тільки за перший і другий рейси, що виконуються судном протягом календарного року.

Наказ Мінінфраструктури від 23.12.2019 р. №896 чинний з 04.02.2020 р.


Умови приймання на навчання до закладів фахової передвищої освіти в 2020 році

! Абітурієнтам і їхнім батькам

Міністерство освіти затвердило Умови прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти в 2020 році.

Вступники на основі 11-ти класів зможуть подати для вступу сертифікати ЗНО з визначених предметів або складати вступні іспити на власний розсуд у будь-яких комбінаціях.

У разі подання результатів ЗНО бал вступника за відповідне вступне випробування підвищується на 25%.

Уперше для вступу на основі 11-ти класів прийматимуть сертифікати ЗНО 4-х років: 2017 (окрім іноземних мов), 2018, 2019 та 2020 років з усіх предметів.

Заклади фахової передвищої освіти зможуть запропонувати вступ на навчання за скороченою програмою не тільки тим, хто має диплом кваліфікованого робітника, а й тим, хто раніше здобув вищу освіту.

Передбачено можливість отримання другої, третьої та будь-якої наступної фахової освіти за бюджетні кошти. Так, вступники, які раніше вже здобували освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за кошти держбюджету, мають право безоплатно здобувати фахову передвищу освіту. Відшкодовувати кошти за період попереднього навчання не потрібно.

Приймання заяв і документів для тих, хто вступає на базі 9-ти класів, буде з 1 до 13 липня, вступні іспити та творчі конкурси — з 14 до 21 липня, зарахування на бюджет — не пізніше 18:00 29 липня.

Для тих, хто вступає на базі 11-ти класів, реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 1 липня. Приймання заяв та документів закінчується 22 липня для тих, хто вступає на основі співбесід або вступних іспитів; 29 липня — для тих, хто вступає тільки на основі сертифікатів ЗНО. Вступні іспити та творчі конкурси проводяться з 23 до 28 липня, зарахування на бюджет — не пізніше 12:00 8 серпня.

Однією з умов для зарахування всіх вступників є укладання договору про надання освітніх послуг між закладом фахової передвищої освіти та вступником (за участю батьків або законних представників — для неповнолітніх вступників), зокрема при вступі на бюджет. У разі зарахування на контракт додатково укладається договір між закладом освіти та фізичною або юридичною особою про відповідні фінансові зобов'язання.

Наказ Міносвіти від 30.10.2019 р. №1350 чинний з 31.01.2020 р.


Зміни в порядку державної акредитації автошкіл

! Автошколам

МВС виклало у новій редакції Iнструкцію про порядок організації роботи територіальних органів з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ України щодо державної акредитації закладів, які проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, та атестації їх спеціалістів, затверджену наказом МВС від 07.12.2009 р. №515.

Зокрема, державна акредитація закладу тепер проводиться акредитаційною комісією регіонального сервісного центру МВС, а не в Головному сервісному центрі МВС.

Причиною змін є приведення Iнструкції у відповідність до законодавства.

Наказ МВС від 23.12.2019 р. №1084 чинний з 31.01.2020 р.


Мінрегіон збільшив рамку на катафалках

! Похоронним бюро

Міністерство розвитку громад та територій України внесло зміну до Опису ритуальної символіки на автотранспортних засобах суб'єктів господарювання, що надають ритуальні послуги з перевезення тіла померлого, затвердженого наказом Мінбудархітектури від 22.06.2006 р. №208.

Розміри чорної прямокутної рамки навколо напису «ПОХОРОННИЙ ТРАНСПОРТ» на автотранспортних засобах СГ, що надають ритуальні послуги з перевезення тіла померлого, збільшено з 1500 х 200 мм до 1800 х 200 мм.

Наказ Мінрегіону від 20.12.2019 р. №321 чинний з 04.02.2020 р.


Нові уніфіковані форми актів перевірок у сфері метрології

! Користувачам законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило:

— уніфіковану форму акта, складеного за результатами проведення планової (позапланової) перевірки з метрологічного нагляду щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері законодавчо регульованої метрології за засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації;

— уніфіковану форму акта, складеного за результатами проведення планової (позапланової) перевірки з метрологічного нагляду щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері законодавчо регульованої метрології за кількістю фасованого товару в упаковках.

Уніфіковані форми актів містять вичерпний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю).

Наказ Мінекономіки від 06.11.2019 р. №324 чинний з 31.01.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру