• Посилання скопійовано

Щодо порядку віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, зазначених у податкових накладних, у яких в IПН покупця не зазначено нулів, з яких починається такий IПН

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 21.01.2020 р. №224/6/99-00-07-03-02-06/IПК

Щодо порядку віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, зазначених у податкових накладних, у яких в IПН покупця не зазначено нулів, з яких починається такий IПН

Суттєво. Наявність чи відсутність у податковій накладній перед IПН нулів не заважає ідентифікувати здійснену операцію і не впливає на реєстрацію такої ПН в ЄРПН.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, зазначених у податкових накладних, у яких в індивідуальному податковому номері (далі — IПН) покупця не зазначено нулів, з яких починається такий IПН, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Відповідно до пунктів 201.8 та 201.10 статті 201 ПКУ право на нарахування ПДВ, складання накладних/розрахунків коригування та їх реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) надається виключно особам, зареєстрованим як платники ПДВ у порядку, передбаченому статтею 183 ПКУ.

Особі, що реєструється як платник ПДВ, присвоюється IПН, який використовується для сплати ПДВ (пункт 183.18 статті 183 ПКУ).

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, веде реєстр платників податку, в якому міститься інформація про осіб, зареєстрованих як платники податку (пункт 183.12 статті 183 ПКУ).

При реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування, складених на покупця — платника ПДВ, здійснюється звіряння даних щодо перебування продавця/покупця у реєстрі платників ПДВ, а тому податкові накладні / розрахунки коригування, складені на покупця — платника ПДВ, не можуть бути зареєстровані в ЄРПН, якщо особу (продавця/покупця), зазначену у такій податковій накладній / розрахунку коригування, не внесено до реєстру та такій особі не присвоєно IПН.

Таким чином, алгоритм контролю реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних не дає можливості реєстрації податкових накладних, у яких IПН платника ПДВ не внесено до реєстру платників ПДВ, а наявність чи відсутність в податковій накладній перед IПН нулів не впливає на її реєстрацію в ЄРПН.

Отже, якщо податкова накладна складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, то IПН такого платника є актуальним. Наявність або відсутність у податковій накладній нулів, з яких починається IПН платника податку, не заважає ідентифікувати здійснену операцію.

При цьому податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (абзац другий пункту 201.10 статті 201 ПКУ).

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру