• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 15.01.2020 р. №107/6/99-00-07-03-02-06/IПК

Відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ, постачанням товарів є:

— будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі дарування такого товару;

— будь-яка із зазначених дій платника ПДВ щодо матеріальних активів, у тому числі безоплатна передача майна іншій особі, якщо платник податку мав право на віднесення сум податку до ПК у разі придбання зазначеного майна чи його частини.

I для того щоб операція була безоплатною, як уточнює норма пп. 14.1.13 ПКУ, наявність договору дарування (іншого договору, за яким не передбачається грошової або іншої компенсації) не є обов'язковою.

А далі розвиток подій залежить від ознак господарської діяльності та документального підтвердження.

1. Якщо подарунки безоплатно передали клієнтам компанії, але вартість подарунків включено до вартості продажу товарів/готової продукції/послуг платника ПДВ (розуміємо — до вартості оподатковуваних у майбутньому операцій), то безкоштовне розповсюдження не є окремою операцією і в цей момент ПЗ з ПДВ не виникають.

У цьому разі є ознака господарської діяльності, і виглядає це так, начебто подарунки є складовою собівартості реалізованих товарів/готової продукції/послуг.

Наприклад, згідно з п. 11 П(С)БО 16 «Витрати», перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) установлюються підприємством. Тож і в цьому разі у складі ціни буде враховано вартість подарунків. I важливо це підтвердити документально. У документі у вигляді розпорядження (наказу) та калькуляції слід зазначити продажну ціну, а також урахувати вартість безкоштовно розданих подарунків.

Зрозуміло, що норми п. 198.5 ПКУ не діють, бо все відбувається у межах госпдіяльності.

2. Не діють норми п. 198.5 ПКУ й у випадку, коли вартість подарунків не включається до складу вартості оподатковуваних операцій: до вартості продажу товарів/готової продукції/послуг. Проте нарахування ПЗ не уникнути!

У цьому разі безкоштовне розповсюдження є даруванням, як наслідок, за пп. 14.1.191 ПКУ, — постачанням товарів. А якщо так, то база оподаткування ПДВ визначається за правилами ст. 188 ПКУ. Договірна вартість становить 0,00 грн, але потрібно пам'ятати про абз. 2 п. 188.1 ПКУ — окремі правила визнання бази оподаткування.

База оподаткування операцій з постачання товарів (розуміємо — подарунків) не може бути нижчою від ціни придбання таких товарів/послуг. Якщо подарунки виготовляли самостійно, база оподаткування з постачання самостійно виготовлених товарів (розуміємо подарунків) не може бути нижчою від звичайних цін.

Платник ПДВ повинен скласти у цьому разі дві ПН (додатково див. п. 15 та 16 Порядку №1307).

Увага: навіть придбані без ПДВ подарунки при безкоштовному розповсюдженні оподатковуватимуться ПДВ незалежно від обраного підходу.

Адже за першим варіантом це буде класична оподатковувана операція постачання товарів/робіт/послуг за договірною вартістю, складовою якої є подарунки.

За другим варіантом це також постачання, і слід врахувати окремі правила визнання бази оподаткування. База оподаткування операцій з постачання не може бути нижчою від ціни придбання товарів/послуг.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру