• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 15.01.2020 р. №106/6/99-00-07-03-02-06/IПК

Коментована IПК присвячена питанню отримання бюджетних коштів одержувачем — платником ПДВ. Відразу зауважимо: консультація є конструктивною та позитивною. А найголовніше — відповідь надано у межах ПКУ.

Платникам ПДВ потрібно пам'ятати про особливість оподаткування ПДВ у разі отримання бюджетних коштів за кодом бюджетної класифікації 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Відповідно до п. 1.6 Iнструкції №3331:

— субсидії — це всі невідплатні поточні виплати підприємствам, які не передбачають компенсації у вигляді спеціально обумовлених виплат або товарів і послуг в обмін на проведені платежі, а також видатки, пов'язані з відшкодуванням збитків державних підприємств;

1 Iнструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Iнструкція щодо застосування класифікації кредитування бюджету, затверджені наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. №333.

— трансфертні платежі — це невідплатні та безповоротні платежі, які не є придбанням товарів чи послуг, наданням кредиту або виплатою непогашеного боргу.

При отриманні бюджетних коштів платник ПДВ повинен з'ясувати суть такої операції й уважно ознайомитися з підтвердними документами. Якщо такі кошти:

— не є компенсацією вартості товарів/послуг, то при їх отриманні ПЗ з ПДВ не визначаються, бо немає об'єкта оподаткування;

— надходять у рахунок оплати вартості товарів/послуг, у тому числі тих, які постачаються в межах виконання програми благоустрою міста чи інших подібних програм, — тоді виникає об'єкт оподаткування та визначаються ПЗ з ПДВ.

Пам'ятайте, що згідно з п. 187.7 ПКУ датою виникнення ПЗ у разі постачання товарів/послуг з оплатою бюджетними коштами є дата зарахування таких коштів. I, як слушно зазначається вже в іншій IПК — від 17.01.2019 р. №202/6/99-99-15-03-02-15/IПК, — підтвердженням того, що товари/послуги оплачуються за рахунок бюджетних коштів, є наявність у договорі на поставку умови, що оплата за поставлені товари/послуги здійснюється з відповідного рахунку Держказначейства.

I ще важливий момент. Платник ПДВ — отримувач бюджетних коштів має право на ПК за придбаними товарами/послугами за рахунок субсидій та трансфертних платежів. I визнавати умовні ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не потрібно, якщо придбані товари/послуги використовуються платником ПДВ в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру