• Посилання скопійовано

Як відобразити в декларації з ПДВ податковий кредит за транспортним квитком без отримання ПН?

Працівник придбав електронні транспортні квитки та надав до бухгалтерії роздрукований квиток і розрахунковий документ. Як відобразити в декларації з ПДВ та додатках до декларації податковий кредит за електронним транспортним квитком та іншими документами, які дають право на податковий кредит без отримання ПН?

Відповідно до п. 201.11 ПКУ підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, також є:

а) транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форму яких встановлено міжнародними стандартами;

б) касові чеки, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування ПДВ).

У разі використання платниками для розрахунків зі споживачами РРО касовий чек повинен містити дані про загальну суму коштів, що підлягає сплаті покупцем з урахуванням ПДВ, та суму ПДВ, що сплачується у складі загальної суми.

Таким чином, у перелічених вище первинних документах міститься вся інформація, потрібна для відображення податкового кредиту в розділі II додатка 5 до декларації з ПДВ у загальновстановленому порядку.

Графа 3 таблиці 2 додатка 5 «Період складання» заповнюється за датою затвердження авансового звіту, який поданий працівником. Як зазначають податківці в IПК ДФСУ від 22.08.2017 р. №1700/6/99-99-15-03-02-15/IПК, датою формування податкового кредиту на підставі таких документів є дата подання (а точніше, дата затвердження) авансового звіту.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру