• Посилання скопійовано

Що нового

Україна вийшла з Угоди про розрахунки між госпорганізаціями СНД

! Суб'єктам ЗЕД

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Урядовий кур'єр» 20.11.2019 р. через 10 днів після цієї дати набирає чинності Указ Президента «Про вихід України з Угоди про заходи щодо забезпечення покращення розрахунків між господарськими організаціями держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав».

Згадану Угоду було вчинено в м. Ташкенті 15.05.92 р.

Указ Президента України від 18.11.2019 р. №851/2019 чинний з 01.12.2019 р.


Незаконне збагачення — знову злочин

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 27.11.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів».

Зокрема, ККУ доповнено статтею 368-5, якою встановлюється відповідальність за незаконне збагачення.

Так, набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більше ніж на 6500 н. м. д. г. (наразі це 6243250 грн) перевищує її законні доходи, — карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до 3-х років.

За вимогами про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави застосовується спеціальна позовна давність 4 роки.

Справи про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави розглядаються Вищим антикорупційним судом.

Позов про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави подається щодо:

— активів, набутих після дня набрання чинності цим Законом, якщо різниця між їх вартістю і законними доходами особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день набрання чинності зазначеним Законом (1003500 грн), але не перевищує межу, встановлену ст. 368-5 ККУ;

— активів, набутих після дня набрання чинності цим Законом, якщо різниця між їх вартістю і законними доходами особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день набрання чинності зазначеним Законом, а кримінальне провадження за ст. 368-5 ККУ, предметом злочину в якому були ці активи, закрите на підставі п. 3, 4, 5, 8, 10 ч. 1 ст. 284 КПКУ і відповідне рішення набуло статусу остаточного;

— доходів, отриманих від вищезгаданих активів.

Закон України від 31.10.2019 р. №263-IX чинний з 28.11.2019 р.


З 20 листопада за перевезення дітей без спецкрісел — штраф

! Водіям, батькам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.11.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей».

Статтю 121 КУпАП доповнено положеннями, згідно з якими порушення правил перевезення дітей тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі 30 н. м. д. г. (510 грн), а повторне протягом року порушення — 50 н. м. д. г. (850 грн).

Закон України від 29.10.2019 р. №224-IX чинний з 20.11.2019 р.


У будівництво йде диджиталізація

! Будівельникам

У газеті «Голос України» 16.11.2019 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва».

Держателем Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва визначено центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері будівництва, архітектури, містобудування, а технічним адміністратором електронної системи — визначене КМУ державне унітарне підприємство, яке віднесене до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інформатизації, електронного урядування, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів, розвитку інформаційного суспільства.

Запроваджується подання документів в електронній формі для отримання всіх адміністративних та інших послуг у сфері будівництва, а також отримання таких послуг в електронній формі 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Скорочується перелік документів, що подаються для отримання адмінпослуг у сфері будівництва, запроваджується електронна взаємодія між державними електронними інформаційних ресурсами, суб'єктами надання адміністративних послуг у сфері будівництва для отримання адміністративних послуг за принципом «єдиного вікна» і отримання результатів надання адміністративних послуг в електронній формі, отримання паперового примірника лише за бажанням.

Оплата адмінпослуг у сфері будівництва, штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності здійснюватиметься за допомогою електронної системи.

Запроваджено ідентифікатор об'єкта будівництва та завершеного будівництвом об'єкта, який буде незмінним протягом життєвого циклу об'єкта, та єдиний порядок присвоєння та зміни адрес об'єктам нерухомого майна.

Iнформація, яка міститься у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (крім персональних даних), є відкритою, до неї можна отримати доступ через портал електронної системи.

Прикінцевими положеннями Закону встановлено особливий порядок набрання чинності окремими його положеннями.

Закон України від 17.10.2019 р. №199-IX чинний з 01.12.2019 р.


Посилено кримінальну відповідальність за фальсифікацію ліків

! Фармацевтам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 27.11.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до статті 321-1 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів».

Згідно зі змінами, внесеними до ст. 321-1 ККУ, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів — караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років (раніше було від 3 до 5 років).

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або за допомогою інформаційних систем, у тому числі Iнтернету, або у великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров'я особи, а так само виробництво фальсифікованих лікарських засобів — караються позбавленням волі на строк від 8 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років та з конфіскацією майна (раніше було — позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна).

Усі вищезгадані дії, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, або вчинені в особливо великих розмірах, — караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років (раніше — від 8 до 10 років) або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна.

Закон України від 12.11.2019 р. №284-IX чинний з 28.11.2019 р.


Ратифіковано Протокол до Конвенції з Урядом Сполученого Королівства

! Iнвесторам

Через 10 днів після офіційного опублікування в газеті «Голос України» від 19.11.2019 р. набирає чинності Закон «Про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Iрландії про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великобританії і Північної Iрландії про усунення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доход і на приріст вартості майна, вчиненої у Лондоні 10 лютого 1993 року».

Зазначений Протокол був вчинений у м. Лондоні 09.10.2017 р.

Як повідомляє прес-служба КМУ, Протоколом, який відповідає Модельній конвенції ОЕСР, передбачено:

— збільшення розміру ставки оподаткування процентів з 0% до 5%;

— збільшення розміру ставки оподаткування роялті з 0% до 5%.

Крім того, дивіденди оподатковуватимуться за ставкою 5%, якщо фактичним власником дивідендів є компанія (інша ніж партнерство), яка володіє безпосередньо щонайменше 20% капіталу компанії, що сплачує дивіденди. В усіх інших випадках ставку оподаткування дивідендів підвищено з 10% до 15%.

Протокол набирає чинності в день отримання дипломатичними каналами останнього повідомлення договірних сторін про завершення необхідних відповідно до внутрішнього законодавства процедур набрання ним чинності.

Закон України від 30.10.2019 р. №244-IX чинний з 30.11.2019 р.


Ратифіковано Протокол до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром

! Iнвесторам

Через 10 днів після офіційного опублікування в газеті «Голос України» від 16.11.2019 р. набрав чинності Закон «Про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи».

Зазначений Протокол був вчинений 11.12.2015 р. у м. Києві.

Як повідомляє прес-служба КМУ, положеннями Протоколу, які приведено у відповідність до Модельної конвенції ОЕСР, передбачено:

— оподаткування дивідендів за ставкою 5% — якщо фактичним власником дивідендів є компанія (яка не є товариством), яка володіє безпосередньо принаймні 20% капіталу компанії, що сплачує дивіденди, та інвестувала в придбання акцій чи інших прав компанії в еквіваленті не менше 100 тис. євро, та 10% — в усіх інших випадках;

— збільшено розмір ставки оподаткування процентів — з 2% до 5%;

— внесено зміни щодо оподаткування доходів від відчуження часток у компаніях, питома вага вартості нерухомого майна яких становить більше 50% вартості усього майна (активів) таких компаній (у чинній конвенції відповідні доходи звільняються від оподаткування в Україні).

Протокол набирає чинності з дати отримання дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення про завершення договірними сторонами всіх внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання ним чинності.

Закон України від 30.10.2019 р. №243-IX чинний з 27.11.2019 р.


Нові водійські права можна замовити онлайн

! Водіям

Кабмін вніс зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою КМУ від 08.05.93 р. №340.

Положення доповнено нормами, якими передбачено, що у разі коли відцифрований образ обличчя водія міститься в Єдиному державному реєстрі МВС (посвідчення було видане після 01.01.2013 р.), обмін посвідчення водія та отримання його після втрати чи викрадення здійснюються також із застосуванням засобів електронного кабінету водія функціональної підсистеми Єдиного державного реєстру єдиної інформаційної системи МВС (далі — електронний кабінет водія) або через Єдиний державний портал адмінпослуг.

Функціональні можливості електронного кабінету водія дають змогу замовити послугу з:

— обміну посвідчення водія, виданого особі вперше, після закінчення строку його дії — за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та невчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 ККУ;

— обміну посвідчення водія в разі непридатності його для подальшого користування;

— обміну посвідчення водія в разі зміни персональних даних власника;

— отримання посвідчення водія замість втраченого або викраденого.

Отримання замовленого через електронний кабінет водія посвідчення водія відбувається позачергово з урахуванням вимог п. 23 Положення в територіальному сервісному центрі МВС, зазначеному в електронній заяві особи. Обмін посвідчення водія провадиться за умови здачі посвідчення водія, що обмінюється.

Порядок ведення Єдиного державного реєстру затверджується МВС.

Постанова Кабінету Міністрів України від 15.11.2019 р. №946 чинна з 27.11.2019 р.


Спрощено порядок видачі небанківським установам ліцензії на гривневі перекази

! Небанківським установам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про порядок видачі ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, затвердженого постановою НБУ від 17.08.2017 р. №80.

Небанківські установи більше не зобов'язані узгоджувати з НБУ внутрішні правила про переказ коштів. Натомість до НБУ подаватиметься інформаційна довідка щодо умов та порядку надання небанківською установою послуг з переказу коштів у формі опитувальника за встановленим зразком. Внутрішні правила про переказ коштів як документ виключно внутрішнього користування небанківської установи розробляються та затверджуються разом із порядком внутрішнього контролю та іншими внутрішніми документами до початку надання послуг з переказу коштів.

Також оновлено вимоги до бізнес-плану, який подається небанківською установою до НБУ для отримання ліцензії. Небанківські установи, які на день набрання чинності цією постановою мають діючу ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, мають протягом 3-х місяців із дня набрання чинності постановою:

— подати до НБУ інформаційну довідку щодо умов та порядку надання небанківською установою послуг з переказу коштів;

— привести внутрішні правила про переказ коштів у відповідність до змін;

— розробити порядок внутрішнього контролю за наданням послуг з переказу коштів відповідно до нових вимог.

Постанова Національного банку України від 06.11.2019 р. №128 чинна з 15.11.2019 р.


Введено нові правила фотографування на документи

! Громадянам

Міністерство внутрішніх справ затвердило Вимоги до відцифрованого образу обличчя особи, фотокарток, що подаються для оформлення або обміну документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, та фотографічного зображення на них.

Як повідомив прес-центр Державної міграційної служби, нові стандарти фотографування враховують інтереси і релігійні традиції представників різних віросповідань.

Тепер фотографування на документи (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідка на тимчасове або постійне проживання) в головному уборі допускається, якщо людина носить головний убір у повсякденному житті через релігійні переконання.

Крім того, фотографування в головних уборах, штучних предметах і матеріалах стало можливим на підставі медичних показань, які підтверджені медичним висновком відповідного закладу охорони здоров'я. Водночас головні убори не повинні змінювати форми окремих частин обличчя (лоб, вилиці, щоки, підборіддя, очі), закривати обличчя і підборіддя, проходити по контуру лінії росту волосся, закривати вуха і шию.

Не допускається фотографування особи в одязі, що містить символіку комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

Наказ МВС України від 18.10.2019 р. №875 чинний з 19.11.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру