• Посилання скопійовано

За якою ставкою оподатковуються дивіденди, які юрособа-«єдинник» виплачує фізособі?

Фермерське господарство на IV групі ЄП має одного засновника (голова ФГ). Прийнято рішення про виплату дивідендів за минулі роки. Яку ставку ПДФО застосовувати? Як розуміти норму пп. 170.5.3 ПКУ? Чи діє вона в цьому випадку?

Відповідно до пп. 167.5.4 ПКУ ставка ПДФО застосовується у половинному розмірі ставки, встановленої у п. 167.1 ПКУ, тобто в розмірі 1/2 від 18%, а саме 9%: зокрема, для доходів у вигляді дивідендів щодо корпоративних прав, нарахованих суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

Позаяк фермерське господарство — платник єдиного податку IV групи, воно не є платником податку на прибуток. Отже, воно оподатковує дивіденди за ставкою 9%.

Норма пп. 170.5.3 ПКУ про те, що дивіденди, нараховані платникові податку за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану емітентом корпоративних прав, для потреб оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням, — для такого випадку не застосовується, бо дивіденди у цій ситуації не є привілейованими та не мають зазначеного вище статусу.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру