• Посилання скопійовано

Стосовно порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 20.09.2019 р. №335/6/99-00-04-02-03-15/IПК

Стосовно порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних

Суттєво. Реєстрація ПН/РК в ЄРПН здійснюється, зокрема, за умови що сума показника ∑ Накл більша/дорівнює значенню суми ПДВ у таких ПН/РК або на суму додатного значення показника ∑ НаклПеревищ за відповідний звітний період.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України з урахуванням пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року №1200 «Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №682-р «Питання Державної податкової служби» розглянула звернення платника податку про надання індивідуальної податкової консультації відповідно до статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та повідомляє.

У своєму зверненні платник податку просить надати роз'яснення стосовно порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних на суму показника ∑ Перевищ.

Правові основи функціонування системи електронного адміністрування податку на додану вартість (далі — СЕА ПДВ) регулюються статтею 2001 Кодексу та регламентуються Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №569 (далі — Порядок №569).

Відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 Кодексу показник ∑ Перевищ є складовою формули, за якою обраховується сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати в ЄРПН податкові накладні та/або розрахунки коригування.

Показник ∑ Перевищ відображає загальну суму перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником ПДВ у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою ПДВ, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до них, зареєстрованих в ЄРПН, яка визначається як різниця між:

— сумами податкових зобов'язань за операціями з постачання товарів (послуг) та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно зі статтею 192 Кодексу, задекларованими платником у податкових деклараціях з ПДВ з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них;

— та сумами податку, зазначеними платником податку в податкових накладних, що складені за такими операціями (в тому числі податкових накладних, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та розрахунках коригування до них, зареєстрованих у ЄРПН.

Формування показника ∑ Перевищ здійснюється автоматично для кожного платника ПДВ за кожний звітний період починаючи з 1 липня 2015 року, тобто враховується звітність з ПДВ починаючи з податкової звітності за липень 2015 року та податкові накладні і розрахунки коригування до них, складені починаючи з 01.07.2015 р.

Обрахунок реєстраційної суми (∑ Накл) та її складових, зокрема показника суми перевищення (∑ Перевищ), здійснюється відповідно до алгоритмів, розроблених з урахуванням вимог відповідних норм Кодексу та Порядку №569, які регламентують функціонування СЕА ПДВ.

На базі таких алгоритмів розроблено програмні продукти, які забезпечують функціонування СЕА ПДВ, зокрема в частині обрахунку суми ПДВ, на яку платник має право зареєструвати податкову накладну / розрахунок коригування в ЄРПН, з урахуванням змін, внесених до Кодексу законами України.

Платник податку має право зареєструвати в порядку, визначеному абзацом першим пункту 200-1.9 статті 200-1 Кодексу, тільки податкові накладні за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑ Перевищ).

Для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкові накладні у порядку, передбаченому пунктом 200-1.9 статті 200-1 Кодексу, платнику податку необхідно у складі податкової звітності з ПДВ за звітний (податковий) період, у якому задекларовано податкові зобов'язання, за якими податкові накладні не були зареєстровані в ЄРПН, у додатку 5 до податкової декларації з ПДВ (таблиця 1.1), форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 р. №21, зареєстрована у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 р. за №159/28289, вказати інформацію щодо таких податкових накладних, які не зареєстровані в ЄРПН у встановлений Кодексом термін.

Також слід зазначити, що механізм реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування за рахунок показника ∑ Перевищ дозволяє платникам податку на суму податку, визначену пунктом 200-1.9 статті 200-1 Кодексу (далі — ∑ НаклПеревищ), реєструвати в ЄРПН податкові накладні / розрахунки коригування, суми ПДВ за якими задекларовані в податковій звітності за відповідний звітний період, та за умови сплати платником до бюджету задекларованих податкових зобов'язань, що не призводить до порушення принципу функціонування СЕА ПДВ, визначеного статтею 200-1 Кодексу.

Так, при обрахунку показника ∑ НаклПеревищ враховуються: суми ПДВ, обраховані виходячи з обсягу постачання товарів/послуг, зазначеного платником податку у податковій звітності з ПДВ, поданій за відповідні звітні періоди; суми ПДВ, зазначені у податкових накладних / розрахунках коригування, які зареєстровані в ЄРПН за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими платником податку протягом відповідних звітних періодів; суми податкових зобов'язань з ПДВ, задекларовані платником до сплати в бюджет (з урахуванням уточнюючих розрахунків); та суми поповнення основного рахунку в СЕА ПДВ.

Такий розрахунок показників здійснюється як наростаючим підсумком, так і в розрізі окремих звітних періодів.

Таким чином, реєстрація податкових накладних / розрахунків коригувань в ЄРПН здійснюється, зокрема, за умови що сума показника ∑ Накл більше/дорівнює значенню суми ПДВ у таких податкових накладних / розрахунках коригування, або на суму позитивного значення показника ∑ НаклПеревищ, обрахованого за відповідний звітний період. При цьому, в рамках СЕА ПДВ, виключена можливість реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування, які не забезпечені грошовими коштами або «вхідним» податковим кредитом, що, своєю чергою, відповідає принципу функціонування СЕА ПДВ, визначеному статтею 200-1 Кодексу.

До змісту номеру